Golven pakken in Raglan
Golven pakken in Raglan

Golven pakken in Raglan

Waitomo Caves

Na 3,5 nacht (eerste halve nacht ;-)) is het tijd om Auckland te verlaten. We hebben al betaald voor nog een nacht, maar besluiten toch zaterdag al te vertrekken. Het weer is niet best en het is dan fijner om weg te trekken uit de stad. We proberen onze nachten nog te verkopen aan andere backpackers, maar helaas. We vertrekken samen met Conner richting het zuiden. Conner is een Amerikaan uit Seattle die we in onze dorm hebben leren kennen. Hij heeft een huurauto dus dat is wel lekker makkelijk. Hij wil graag naar de Waitomo caves en dit ligt iets onder Raglan, wat onze volgende stop zal zijn. Het giet van de regen dus onderweg ergens uitstappen zit er niet echt in. We rijden naar Waitomo en komen veel te vroeg aan. We doden de tijd met een lunch en presteren het dan nog om ons te moeten haasten 😉 We hebben namelijk al kaartjes online gekocht en deze zijn voor een bepaalde tijd

We komen bij de grotten aan en het lijkt net of half China die dag ook besloten heeft om de grotten te bezoeken. De Waitomo caves zijn bijzonder omdat er heel veel glowwormen in leven. Het zijn een soort glow in the dark wormen die aan het plafond hangen. Hun ‘web’ geeft licht.Met een gids lopen we door de grot. Het voelt ontzettend toeristisch en ondertussen vraag ik me af of dit het geld waard is geweest. Door het weer en het lange wachten worden Rosalie en ik etc melig en we kunnen dan ook niet stoppen met lachen. Wat een lol in een grot. Even later stappen we een bootje in en kunnen we de rest van de grot bekijken. Het duurde nog geen 10 minuten en toen stonden we alweer buiten. Toch wel weer 51 dollar (ongeveer 30 euro). Geen aanrader. Er zijn genoeg van deze grotten in Nieuw-Zeeland dus volgende keer loop ik zelf wel zo’n grot in.

Raglan Nieuw-Zeeland

Liften

Het is inmiddels tegen het eind van de middag en we besluiten richting Raglan te gaan. Het is benauwd en dus kleden we ons om. Dit is het moment dat onze nieuwe vriend Conner erachter kom dat hij zijn tas met kleding is vergeten in AUCKLAND die ochtend. Tsja. Dat is natuurlijk vervelend. Ik probeer hem te helpen door het hostel te bellen en ook onze vriend Niels bel ik om te vragen om hulp – hij is nog in Auckland. Het mag niet baten.

Conner baalt natuurlijk flink maar is opeens niet zo meer aardig zoals ie leek te zijn. Conner wil kosten wat het kost terug naar Auckland wat zo’n 2,5 uur noordelijker ligt. Wij willen naar Raglan en als we mee zouden gaan met Conner kost dit ons meer dan 4 uur. Dit willen we niet. We vragen of Conner ons afzet in Hamilton, een stad vlakbij Raglan. Dit is maar 10 minuten vanaf de snelweg. Connor lijkt niet meer voor rede vatbaar en lijkt zijn verantwoordelijkheid als chauffeur totaal te hebben losgelaten. Hij heeft geen zin om om te rijden. Beetje lullig van hem. We kijken op de kaart en besluiten ons dan te laten afzetten in een dorp langs de route.
Op dit moment blijkt dat het wel erg handig is om een Nieuw-Zeelandse simkaart te hebben. Best lastig als je geen internet hebt of niet kunt bellen. We nemen afscheid van Connor en lopen een tankstation in. We vragen hulp bij de kassa en een man achter ons die ook in de rij staat biedt ons een lift aan. Ik hoor veel mensen al denken; is dat wel zo verstandig. Je moet natuurlijk altijd je gezonde verstand gebruiken. Liften in Nieuw-Zeeland is meer gebruikelijk dan in Nederland. Het openbaar vervoer is namelijk niet ideaal en je kunt niet overal komen. Veel locals zijn behulpzaam hier en zonder dit van tevoren te bedenken heb ik nu al 2x gelift naar een locatie. Niet alleen, maar altijd met anderen samen.

Samen met Terry rijden we naar Raglan. Terry komt uit de omgeving van Raglan en is een echte Kiwi met een ontzettend accent. De man vertelt trots over de omgeving en geeft ons tips. Na 40 minuten worden we keurig afgezet bij onze nieuwe slaapplek voor de komende dagen – Green Wave, een surfhouse in Raglan.

We worden direct begroet door Bing, een Amerikaan uit Boston en mede-eigenaar van Green Wave. We lopen binnen in het huis en staan direct in een huiskamer waar allerlei mensen gezellig met elkaar op de bank zitten met een biertje. We eten die avond gezellig met zijn allen. Er wordt elke avond gekookt dus de komende dagen hoef ik daar lekker niet aan te denken. Wie houdt daar niet van dan?!

Surfen in Raglan

De volgende dag beginnen we in de middag met onze eerste surfles. De afgelopen dagen heeft het alleen maar geregend. Met bakken uit de hemel. Gelukkig is het die middag redelijk droog. De eerste surfles. Best spannend. Iedereen vertelde die avond ervoor dat ze allemaal de eerste les al op hun plank stonden. Zou dat mij ook lukken?

Drie dagen lang heb ik gesurfd bij een strand dichtbij, Ngarunui (Oceaan) beach. Dit strand staat bekend om golven die geschikt zijn voor beginners. Er zijn nog meer stranden bij Raglan waar je goed kunt surfen, maar sommigen zijn meer geschikt voor gevorderden. Het strand is werkelijk schitterend (zwart zand) met de omliggende bergen. Twee aan twee lopen we met 2 surfboards naar het strand. Dit is al een workout op zich, vooral de weg terug naar boven na het surfen 😉

Ik krijg surfles van instructeurs van ons surfhouse Green Wave. We beginnen met wat uitleg op het strand en ook wat over de veiligheid omtrent surfen. Al heel snel heb ik het surfen te pakken. Het is denk ik een feeling die je moet hebben. Niet veel later sta ik op mijn plank. En dat gevoel is echt zo ontzettend gaaf! Al na dag 1 geven mijn armen aan dat ze dit niet gewend zijn. Surfen kan echt heel zwaar zijn. Achterom kijken of er een goede golf aankomt en naarmate de golf nadert begint het peddelen. Het zwaarste is vaart maken om op de golf te komen. In het begin denk ik, hoe sneller ik peddel met mijn handen hoe sneller ik ga. Niets is minder waar. De techniek is zo belangrijk.

De dagen erna gaat het alleen maar beter! Het geeft zo’n goed gevoel wanneer je op een golf surft 🙂 Al snel vind ik het helemaal geweldig! Op de tweede dag schijnt de zon heerlijk! Genieten in het water dus 🙂 Voor of na het surfen relaxen we, genieten we van de zon of kijken we rond in het kleine centrum van Raglan. Raglan is een klein dorp en heeft een relaxte sfeer. Een heerlijke plek om wat dagen te verblijven.

Raglan en omgeving

Raglan heeft meer te bieden dan alleen surfen. De omgeving is prachtig. Ik wil graag naar een grote waterval in de buurt. Dit blijkt nog niet zo gemakkelijk. Reizen gaat een stuk anders dan in Azië. Reizen met een auto is toch echt het handigste. Van de ene plaats naar de andere kan prima, maar niet overal rijden bussen en als ze al rijden, dan maar een paar keer per dag. Geen bus dus naar de waterval en geen auto. Helaas heeft de rest de waterval al gezien, geen zin of ook geen auto. Matt, een jongen die ik heb leren tijdens het surfen wil wel mee naar de waterval. Samen besluiten we te gaan liften. Zoals ik eerder vertelde is liften vrij gebruikelijk. Ik heb eerder gelift, maar het is nou ook weer geen gewoonte van me. Al snel stopt er een Engelse vrouw (UK) en we mogen instappen. Ze zal ons halverwege brengen. Het is gezellig in de auto en omdat we niet uitgepraat raken over reizen besluit ze ons toch af te zetten bij de waterval. Ze heeft zelf ook gereisd en begrijpt hoe het kan zijn.

Zodra we het bos inlopen, op weg naar de waterval, begint het weer te storten van de regen. Een echte tropische bui. Gelukkig houdt mijn regenjas mij en mijn camera droog. We bekijken de waterval van verschillende hoogtes. Het is er ontzettend groen en de waterval is schitterend. De moeite waard! We lopen terug en wachten op de parkeerplaats. We vragen wie er naar Raglan gaat en al snel ontmoeten we een Engelsman (ook UK) en hij moet ook naar Raglan. Het liften ging dus prima. Matt en ik zijn tevreden 😉

In de middag surfen we weer en het is echt genieten! Per dag surf ik drie uur en na 3 dagen merk ik dat ik even rust moet nemen. Na 9 uur surfen heb ik echt overal last van spierpijn. Tijd om even mijn lijf te laten rusten.

Uiteindelijk ben ik 4 nachten in Raglan gebleven. Ik wil eigenlijk nog wel een dag blijven maar het weer is niet best en ik ben te moe om nog een dag te surfen. Ik twijfel wel even. Hier blijven, naar het noorden of toch mee met de meiden naar Rotarua? Na even denken besluit ik toch mee te gaan met de meiden naar Rotarua. In plaats van naar het noorden ga ik nu juist zuidelijker, maar het is niet erg, want ik heb de tijd en het is gezellig samen!

12 Reacties

  1. onajourney

   Aah dankjewel tante Karin! Wat een leuke enthousiaste reactie 😀 Het heeft ecen geduurd voordat het verhaal verder ging 😉 maar je volgt me op de voet zie ik! Gelukkig maar zeg! Was ook erg koud bij jullie hoorde ik. Ik zag een foto van Nora en Carm bij oma. Wat is Nora al groot, zo schattig! Heel veel liefs en kussen XO

 1. Pien

  Hallo Lieve Es, wij zijn inmiddels ook alweer even terug van onze vakantie op Rhodos. Heerlijk gehad. Ik ben onder de indruk van je surf foto’s, ook dat kan jij dus goed. Ik blijf genieten van je reisverslagen, weer zo leuk geschreven. En Es ook al reageer ik niet altijd gelijk, denk niet dat ik of Oom Kai je vergeten zijn. Blijf genieten van je vrijheid en het ontdekken van dit bijzondere land. Veel liefs van mij en Oom Kai.

 2. Oom Richard

  Hoi Es, Het is zaterdagmorgen. Net instagram geïnstalleerd. Lees al die prachtige verhalen van mijn avontuurlijke nicht. En wat een beauty van foto’s. Net Discovery Channel. Es lekkah genietuh. Groetjes oom Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *