Ruimte, natuur en windmolens. Dat is het eerste wat opvalt wanneer je Flevoland in rijdt. De mooie natuur en de vele windmolens die je onderweg tegenkomt zijn niet de enige ‘Green Vibes’. Flevoland biedt jou graag opties voor een groener leven.
Op uitnodiging van Honeyguide en Visit Flevoland ontdekte ik deze groene provincie. In deze blog geef ik je tips voor de leukste en mooiste groene plekken in Flevoland. Naast dat er schitterende natuur te vinden is (moerassen, plassen, bossen en graslanden!) kun je hier ook terecht voor vele mooie duurzame initiatieven. Heb jij de jongste provincie van Nederland al eens bezocht? Laat je verrassen.
Zó ontdek je groen Flevoland #GreenVibes


Eet vegan in Australische sferen bij The Black Cockatoo
Een Australisch vegan lunchtentje. Dat klinkt interessant. Al bij binnenkomst zie ik op meerdere plekken de ‘black cockatoo’ verschijnen. Wat een leuke inrichting. Dit voelt zeker Australisch aan.
The Black Cockatoo is een vegan hotspot in het centrum van Almere. Alles op de kaart is 100% plantaardig en waar mogelijk biologisch en lokaal geproduceerd. De meest lekkere gerechten staan op het menu. Van avocado toast tot een granola bowl en van loaded fries rendang tot een chili cheese burger. Zelf ging ik voor de vegan kapsalon. Die was lekker – wel aardig groot voor een lunch dus je hoeft de rest van de (mid)dag niets meer te eten! Daarnaast genoot ik van een heerlijke mango lassie.
Ook kun je er lekker koffie drinken met een heerlijk stuk huisgemaakte vegan taart, brownie of bananenbrood. Verder hebben ze een hele schattige gift shop (zie foto hieronder!). Je kunt er schillende vegan producten kopen.
@theblackcockatoonl
Bottelaarpassage 89, Almere



Ontdek duurzame architectuur in de binnenstad van Almere
Ik ben zelf dol op karakteristieke dorpen en steden, met een gezellig hart en mooie historie. Dat vind je niet bepaald in Almere en deze stad stond daarom niet heel hoog op mijn bucketlist. Nou, ik kan je vertellen, Almere is voor mij een positieve duurzame verrassing. Eén van de eerste highlights die mij te binnen schiet na mijn bezoek aan Almere? De bijzondere architectuur. Wist jij dat Almere op de derde plaats staat van architectuursteden in Nederland? In Almere vind je unieke architectuur van toonaangevende architecten en diverse duurzame initiatieven. VVV Almere biedt verschillende fiets- en wandelroutes aan langs de architectonische hoogtepunten van Almere. Ik heb de wandelroute met gids gelopen in Almere-centrum. Mijn favorieten op de route? The Wave, Side by Side, De Nieuwe Bibliotheek en het Schippersplein. Ik moet bekennen dat ik zelf in een stad niet zo snel een wandeling met gids zou doen (dat doe ik eigenlijk alleen als ik de jungle in ga ;-)), maar ik vond het absoluut de moeite waard. De gids wijst je op de meest bijzondere plekken en initiatieven in de stad.
Ook leuk: je kunt ook op pad met een fotograaf die jou op de tour gelijk vertelt hoe jij alles het beste vastlegt.
@visitalmere
De Diagonaal 199, Almere




Almere, een duurzame verrassing.
Proef Nederlandse wijnen in de Flevopolder
Wijn proeven in de wijngaard. Je denkt misschien dat je daarvoor de grenzen over moet, maar niets is minder waar. In Nederland vind je op meerdere plekken wijnhuizen. Zo ook in Flevoland, om precies te zijn in Zeewolde. Gelegen middenin de polder vind je Wijngoed Wilgenhorst op ruim 3,8 meter onder de zeespiegel. Al 10 jaar (in september vierden ze hun jubileum!) maken ze hier duurzame kwaliteitswijnen. Op de kalkrijke kleibodem zijn ze in 2012 begonnen met negenhonderd wijnstokken en inmiddels zijn dit er ruim vijfduizend. Keuzes in bedrijfsvoering worden altijd gemaakt met een focus op duurzaamheid; van resistente druivenrassen tot gewasbescherming en waterdoorlatende verharding op het erf en de oprijlaan.
Wijngoed Wilgenhorst is geopend op vrijdag en zaterdag. Je kunt terecht in de wijnwinkel of je kunt plaatsnemen op het terras voor een heerlijk glas wijn. Ben je geïnteresseerd in het verhaal achter de wijn? Op afspraak verzorgt eigenaar Geert wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaard. Via Visit Flevoland kun je ook leuke arrangementen boeken.
Wijngoed Wilgenhorst is een mooie plek om te bezoeken en het omrijden waard. Wijn van Nederlandse bodem, hoe leuk is dat?
@wijngoedwilgenhorst
Helling 1 en 3, Zeewolde



Waan je in de Caribbean met plantbased streetfood bij Neighbours Kitchen
Caribisch én vegan? Die combinatie kom je niet vaak tegen, maar dus wél in Almere. Bij Neighbours Kitchen bestel je de meest heerlijke street- en comfortfood. Hier eet je 100% plantaardig en biologisch. Eigenaresse Maxime bereidt alles zelf met veel aandacht en liefde. Ze kookt uitsluitend met lokaal & duurzaam geteelde seizoensgroenten. Het menu wisselt dan ook regelmatig. Neighbours Kitchen is een klein restaurantje met een groot huiskamergevoel. Een plek waar mensen van buitenaf naartoe komen om te genieten van de kookkunsten van Maxime. Wij bestelden samosa’s (dol op + goedgekeurd), een goed gevulde salade én gefrituurde cassave (heerlijk, echte aanrader). Naast lekker eten hebben ze er ook lekker sapjes.
@neighbourskitchencaribbeanfood
Marie Curiestraat 3, Almere


Flevoland biedt jou graag opties voor een groener leven.
Ervaar de stilte van de natuur bij Terra Wolde
Ben je een liefhebber van de natuur en bevind je je graag in de middle of nowhere? Bij Terra Wolde voel je je één met de natuur. Hier kom je tot rust en geniet je van het goede leven.
Terra Wolde is een bijzonder concept middenin één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland – Horsterwold – in Zeewolde. Het is, zoals ze het zelf noemen, een buiten-hotel. Je vindt hier bijzondere accomodaties (van glamping tenten tot boshuisjes), een restaurant en een moestuin middenin de natuur. In de lente en zomer is het extra genieten. Verken de omgeving per sup (je stapt zo op vanaf Terra Wolde) of volg een yogales op het yogadeck midden in het bos.
Bij Terra Wolde boek je een arrangement inclusief accommodatie, ontbijt, lunch en diner.
Restaurant Pomponius
Een eigen moestuin van 250 m2, fruit en noten uit eigen boomgaard en varkensvlees van eigen varkens. Bij Restaurant Pomponius koken ze volgens het farm-to-table principe. Dit houdt in dat ze hun ingrediënten waar mogelijk zelf verbouwen of uit de omgeving halen. Je eet hier pure gerechten. Er staan voornamelijk groenten op de kaart, maar mocht je toch graag vlees eten, dan bieden ze duurzame opties. Daarnaast doen ze nog meer op het gebied van duurzaamheid: ze minimaliseren voedselverspilling en conserveren en fermenteren hun oogst voor later.
Afhankelijk van het weer biedt het restaurant diners aan in het bos, in de kas of in het restaurant.
@terrawolde
Groenewoudseweg 70, Zeewolde









Knufffelen met buffels bij The Buffel Company
Net dit jaar (!) geopend en nu al een bekende naam in Flevoland en omstreken. Bij The Buffel Company haal je de heerlijkste zuivelproducten gemaakt van buffelmelk, gewoon uit de boerderijautomaat. Van mozzarella tot buffelmelk en van burrata tot yoghurt.
Bij aankomst op het erf worden we vriendelijk ontvangen door boerendochter, Janniek. Janniek geeft ons een uitgebreide rondleiding op de boerderij en vertelt ons alles over de waterbuffels. Op de boerderij vind je waterbuffels van verschillende leeftijden, van kalfjes tot volwassen dieren. Waterbuffels zijn erg nieuwsgierig en zoeken graag contact. Je kunt ze makkelijk aaien – ze willen dit graag en ze blijven erg rustig. Op de boerderij hebben ze lekker veel de ruimte. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen ze besluiten om naar buiten te gaan, een waterbad te nemen of lekker warm in het stro te liggen.
The Buffel Company is een mooi bedrijf met kwaliteitsproducten waar de passie voor dieren en duurzaamheid centraal staan.
@thebuffelcompany
Ossenkampweg 16, Zeewolde


Dineren tussen de planten bij Fika

Aan het strand van Zeewolde (ja, dat is er!) ligt een leuke hotspot met héél véél planten. Bij Restaurant Fika is de kleur groen zeer goed vertegenwoordigd 😉
Fika beach verandert in de winter in Fika lodge. Een gezellige plek waar je in de zomer heerlijk van de zon kunt genieten met je voeten in het zand en waar je in de winter binnen fijn kunt opwarmen bij het haardvuur. Nippend aan je Pornstar Martini waan je je in de tropen omringd door de vele planten.
Fika is 7 dagen per week geopend voor lunch, diner en om te borrelen. Bij Fika koken ze zoveel mogelijk met lokale producten. Zo komt hun burrata bijvoorbeeld van The Buffel Company.
Zelf schoof ik aan tafel in de avond. De watermeloen tartaar en het dessert met gember zijn een aanrader. Ook is het personeel heel vriendelijk.
@restaurantfika
Strandweg 165, Zeewolde
Haal de meest mooie biologische producten op Stadsboerderij de Kemphaan
Een markt met niet alleen mooie producten, maar ook goede producten. Alles op deze markt is namelijk biologisch. Elke zaterdagochtend van 09:30 tot 13:00 haal je hier jouw biologische boodschappen. Van verschillende kazen tot zelf gebrouwen Kemphaan bier en van bloemen tot natuurlijke de meest verse groenten. Klaar met je inkopen? Plof lekker op het terrasje voor een kop koffie met taart of ontdek de rest van het landgoed De Kemphaan.
@kemphaan
Kemphaanlaan 4, Almere



Deze blog is geschreven naar aanleiding van mijn bezoek aan Flevoland op uitnodiging van Visit Flevoland en Honeyguide. De tekst in deze blog is volledig door mijzelf geschreven en betreft mijn eigen mening en ervaring(en). Heb je vragen naar aanleiding van deze blog dan kun je mij mailen of je kunt een comment achterlaten.