Een dagje in de tropen: Hortus Botanicus Leiden
Een dagje in de tropen: Hortus Botanicus Leiden

Een dagje in de tropen: Hortus Botanicus Leiden

Gek op planten en wandel je graag door het groen? Waan jezelf een dagje in de tropen en breng een bezoek aan de Hortus Botanicus in Leiden – de oudste botanische tuin van Nederland. Je kunt hier uren struinen door een zee van groen. Vleesetende planten, bijzondere varens, gigantische bananenplanten , schitterende orchideeën. Je komt het allemaal tegen.

Hortus Botanicus

Hortus Botanicus in Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. De tuinen zijn aangelegd in 1590 en zijn ongeveer 4 hectare groot. Je vindt dit prachtige stukje natuur in de binnenstad van Leiden. In de tuinen vind je bijzondere plantencollecties met zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika. Sommige collecties vind je in kassen, anderen vind je in de tuin buiten. Naast dat de tuin veel wordt bezocht voor plezier, doen academici hier al honderden jaren onderzoek en studenten hun practica. Bijzondere tuinen dus!

Kassen

Houd je van tropische bloemen en planten, sla dan zeker de tropische kassen niet over. Je vindt hier onder andere tropische varens en orchideeën (enkele van mijn favorieten!). Eén van de tropische kassen is de Hoge Kas. Hier vind je planten die de hoogte in groeien. Zelf kun je ook de hoogte in: in de kas vind je een loopbrug zodat je alles vanaf boven kunt bekijken. Geweldig voor foto’s! Een andere bijzondere kas is de Victoriakas; de warmste kas van de Hortus. In deze kas vind je de grote waterlelie Victoria Amazonic, een waterleliesoort met gigantische bladeren. Naast dat het natuurlijk erg mooi is om te zien is het ook geweldig om vast te leggen op beeld. Zomers geeft deze plant ook schitterende bloemen. Ook de Wintertuin is zeker een aanrader om te bezoeken. In deze overdekte tuin (kas) vind je veel cactussen en vleesetende planten. Ook hier vind je een loopbrug wat een mooi overzicht geeft. In de Wintertuin vind je ook de entreebalie, de Hortuswinkel, het Hortus Grand Café en de Tuinkamer.

Naast de kassen vind je ook nog verschillende tuinen buiten met elk een eigen thema. In de tuinen kun je heerlijk wandelen of rustig lezen op één van de bankjes.

Een dagje in de tropen
Hortus Leiden Instagrammable

Wanneer is de tuin op z’n mooist?

De lente en de zomer. Dit zijn wat mij betreft absoluut de beste seizoenen om de tuinen te bezoeken. Herfstkleuren kunnen ook zeker mooi zijn, maar ik vind dat de planten die in deze tuinen staan op z’n mooist zijn in de lente en de zomer. Vooral met mooi weer waan je je ergens ver weg 😉

Bezoek de Hortus in Leiden

De Hortus Botanicus in Leiden is een heerlijk uitje voor in het weekend. Door het vele groen en de tropische planten ben je er echt even uit. Heb je een museumkaart? Dan kun je de Hortus gratis bezoeken! Hieronder vind je meer handige informatie voor je bezoek aan de tuin.

Entree

Entree | €8,00
Je museumkaart is geldig! ♥

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10:00 – 18:00 uur. Laatste entree om 17:30 uur.

Agenda activiteiten

Op de website van Hortus Leiden vind je een agenda met alle komende activiteiten. In de lente en zomer is de Hortus vaak langer geopend en ook worden er verschillende rondleidingen gegeven.

Meer informatie vind je op de website www.hortusleiden.nl

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *