Een weekend avontuur in de Biesbosch
Een weekend avontuur in de Biesbosch

Een weekend avontuur in de Biesbosch

Vraag me op een mooie lente- of zomerdag of ik wil gaan kanoën in de Biesbosch en ik pak gelijk mijn spullen! Ik ben gek op de natuur, water én kanoën. Zo spendeer ik mijn weekenden dan ook graag.

Ik was toe aan een klein avontuur in eigen land. Het werd een weekend kamperen in de Brabantse Biesbosch, een heerlijke bestemming voor een weekend in de natuur.

Een half jaar eerder bezocht ik de Biesbosch voor het eerst – om precies te zijn de Dordtse Biesbosch. In de stromende regen. Dit keer was het tijd om het Brabantse deel te ontdekken en deze keer was het extra genieten, want het was stralend zomerweer! Heel fijn, want laat ik nou net een mooi-weer-kampeerder zijn 😉

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je vindt er dan ook veel water, heel veel water. Eén van de beste én leukste manieren is dan ook om deze mooie natuur te ontdekken vanaf het water! Ik ben zelf gek op water en watersporten. Van zwemmen tot suppen en van surfen tot kanoën. De vorige keer dat ik de Biesbosch bezocht was het – zoals ik hierboven al schreef – erg slecht weer en daarom ook te koud om het water op te gaan. Nu er weer een tripje op de planning stond wist ik één ding zeker: ik wil heeel graag het water op! En ik kan alvast verklappen, dat is helemaal gelukt 🙂

In deze blog neem ik je mee op mijn avonturen in de Brabantse Biesbosch.

We verbleven op een hele fijne, rustige camping in het dorpje Lage Zwaluwe. Op Groene camping in de Polder verblijf je heerlijk op het platteland (je logeert letterlijk bij de boer!) tussen de weilanden.

De camping is mooi groen en heel kleinschalig. Echt een heel mooi plekje ver weg van de drukte. Als je met je eigen tent of caravan komt mag je hem overal neerzetten. Naast de kampeerplekken die er zijn (er is plaats voor 35 tenten/caravans) is er vooral natuur en een natuurvijver. De eigenaren zijn erg vriendelijk. We mochten zelfs even in de koeien (ok, stieren) stal kijken. De velden die met bloemen die je hierboven ziet vind je naast de camping. Dit was in juni.

korenbloem klaproos

We hebben dit tripje redelijk spontaan geboekt en besloten daarom om te kamperen. Lekker betaalbaar en heerlijk buiten! Als ik kampeer, kampeer ik vaak met eigen tent. Dit keer huurden we een glampingtent. Gewoon omdat het een leuke tent is én we hoefden niet van alles zelf mee te slepen. Net alsof je uit logeren gaat 😉

De glampingtenten op In de Polder worden gefaciliteerd door Geardropper en zijn volledig ingericht. Overal is aan gedacht, van een lekker veldbed (ja, die ligt echt fijn!) tot keukengerei. Naast deze glampingtenten kun je op de camping ook gewoon je eigen tent neerzetten.

Op de eerste avond was het tijd voor een lekkere campingmaaltijd: pasta pesto 🙂

Kanoën in Biesbosch

De volgende dag was het tijd voor wat avontuur! We stapten de kano in en gingen het water op. Vanwege het warme weer waren we niet de enigen met dit idee 😉 Dit hadden we wel van tevoren bedacht, maar ookal boekten we dagen ervoor; we waren toch wat laat met reserveren. Gelukkig was er tóch nog een Canadese kano voor ons. Ons avontuur kon beginnen.

Het is even een stukje varen – we moeten eerst de rivier de Amer over* – maar al snel komen we in rustig vaarwater (letterlijk :)) en kunnen we genieten van de omgeving. Het is er nog mooier dan ik had gedacht. Ik had al eerder eens te voet wat van de Biesbosch gezien, dichterbij Dordrecht, maar op het water beleef je de Biesbosch pas echt! Op het moment dat we door smalle kreekjes varen waan ik me ergens in een jungle ver weg! We peddelen tussen het riet en overhangende takken heen en genieten van al het groen. Naast flora is er ook veel fauna in de Biesbosch. Je komt er veel vogels tegen en je kunt er bevers spotten. Het is er echt schitterend. We maken een tocht van zo’n 3 à 4 uur met een korte pauze. Lang genoeg, want mijn armen begin ik wel te voelen!

*Doordat we dus wat laat onze kano boekten was er nog maar weinig keus. We zijn vertrokken vanaf de haven in Drimmelen en moesten dus vanaf de haven zelf naar de Biesbosch (aan de overkant van de rivier de Amer) peddelen. Er zijn echter ook bedrijven/jachthavens waar je een arrangement kunt boeken waarbij je met een boot naar de Biesbosch wordt gebracht. Een volgende keer zou ik zo’n arrangement boeken, want dat lijkt me iets rustgevender peddelen 🙂

Na de kanotocht is het tijd om te relaxen. We rijden naar het dorpje Made voor een lekker biertje op het terras en eten gelijk een hapje. ‘s Avonds, terug op de camping, maken we een kampvuurtje. Oh wat was het gezellig bij het vuur en natuurlijk was het ook lekker warm – daardoor konden we lekker lang buiten zitten voor de tent. De vuurschaal en het hout kun je lenen (vuurschaal)/kopen (hout) bij de receptie van de camping.

De volgende (en laatste) dag bezoeken we het plaatsje Drimmelen, een mooi dorpje gelegen naast de Biesbosch. Je kunt een mooie wandeling maken door het dorpje. De mooiste straat van het dorp is absoluut de Herengracht (zie foto rechtsboven). Aan weerszijden van het water staan karakteristieke huisjes met aan de waterkant een rij appelbomen. Het is een idyllisch geheel. Opvallend is hoe stil het is in het dorp. Er heerst een rust. Mensen zitten lekker op een bankje op de Herengracht, te genieten van de zon.

Nadat we wat rond hebben gelopen besluiten we dat het tijd is voor wat verkoeling. Het is ruim 25 graden en daar willen we natuurlijk wel even van genieten. We zoeken water op in de buurt en eindigen uiteindelijk bij een recreatieplas. We genieten hier wat uurtjes van het water en de zon en rijden dan na een heerlijk weekend weer richting de kust, naar huis.

In een volgende blog lees je meer over het bezoeken van de Biesbosch en wat te doen in de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *