Deze 6 hoogtepunten mag je niet missen tijdens jouw bezoek in het Land van de Peel
Deze 6 hoogtepunten mag je niet missen tijdens jouw bezoek in het Land van de Peel

Deze 6 hoogtepunten mag je niet missen tijdens jouw bezoek in het Land van de Peel

Land van de Peel, een regio gelegen op de grens van Brabant en Limburg, is een gebied met een rijke historie. Dit is niet alleen terug te zien in de eeuwenoude kastelen, maar ook in de bijzondere natuur die dit mooie stukje in het zuidoosten van Brabant te bieden heeft. Nationaal park De Groote Peel is een plek die al een tijd op mijn bucketlist staat. Nadat ik al vele mooie foto’s voorbij had zien komen op mijn explore page op Instagram en ik ook al vaker had gelezen over dit mooie gebied, was daar opeens de uitnodiging van Honeyguide & Land van de Peel. Of ik Helmond en omgeving inclusief De Groote Peel wilde ontdekken? Heel graag!

In deze blog neem ik je graag mee naar de meest magische plekken van Land van de Peel. We beginnen in de natuur, komen langs historische en architectonische plekken en eindigen – hoe kan het ook anders – in de horeca. Wie houdt er nou niet van het bourgondische leven?

Nationaal park De Groote Peel

Foto gemaakt door @basephotography

Start je dag in de natuur: ontdek Nationaal park De Groote Peel

We beginnen de dag met een ochtendwandeling in het schitterende Nationaal Park de Groote Peel. Wat is het heerlijk om zo je dag te starten: in de natuur, lekker rustig genieten van al het mooie groen om je heen.

Moerassen, waterplassen, heidevelden en bossen. De Groote Peel is een prachtig gevarieerd natuurgebied en internationaal erkend als wetland. Al dit moois kun je het beste ontdekken tijdens een wandeling. Vanaf Buitencentrum De Pelen beginnen diverse routes. Vanaf de vele vlonderpaden en knuppelbruggen (zo leuk: dit zijn vlonderpaden, maar dan van boomstammen) en verschillende uitkijktorens heb je mooi uitzicht over de uitgestrekte landschappen. Vooral vlonderpaden (of zoals hier dus knuppelbruggen) vind ik heel leuk om tegen te komen op een wandeling. Jij ook?

Wij maakten een wandeling van anderhalf uur, lang genoeg om mij helemaal opgeladen te voelen. Wat is dat toch heerlijk, je even terugtrekken in de natuur. Behalve De Groote Peel zou ik ook graag eens naar de Strabechtse Heide gaan, de grootste aaneengesloten heide van Noord-Brabant. Deze plek heb ik natuurlijk toegevoegd aan mijn als-maar-langer-wordende-bucketlist.

@landvandepeel
Buitencentrum de Pelen, Ospel

Vogelliefhebbers opgelet: je vindt in dit bijzondere natuurgebied ook veel (water)vogels. Nationaal Park De Groote Peel is één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa.

Lunch tussen de appelbomen bij Loes

Samen met de andere genodigden heb ik genoten van een heerlijke lunch aan de Kuilvenweg in Deurne. Eén van de dingen die mij het eerst opvalt is dat eigenaresse Loes een ontzettend leuke gastvrije vrouw is. Het is leuk om te worden bediend aan tafel door iemand met zo’n grote passie voor haar product. Het zorgt ervoor dat je de ervaring niet snel vergeet.

Van wedding planner tot chef in de keuken: Loes regelt alles zelf en lijkt ook alles te kunnen. Na meer dan twintig jaar ervaring in de horeca (Loes had eerder haar eigen restaurant), weet ze hoe ze iets moois kan neerzetten. Je kunt bij Loes terecht voor (zakelijke) lunches, diners en/of andere evenementen zoals bruiloften. Ze werkt zoveel mogelijk met producten uit de omgeving.

Naast dat het eten en de service helemaal in orde was, is de locatie dat ook. Sinds 2016 woont Loes met haar gezin in een woonboerderij omringd door een prachtige groene tuin met verschillende soorten planten en fruitbomen. Op het terrein staat ook een mooie ruimte die gebruikt wordt voor verschillende feesten en partijen (zoals onze lunch). In de zomer kun je heerlijk plaatsnemen in de boomgaard.

@byloes_com
Kuilvenweg 6, Deurne

Ga terug in de tijd bij Kasteel Asten

Verscholen tussen het groen vind je Kasteel Asten. Of nouja, de restanten ervan. Deze ruïne van meer dan 600 (!) jaar oud is een overblijfsel van een verleden vol oorlogen en heksenvervolgingen. Een mysterieuze plek dus. Tegenwoordig is het kasteel een rijksmonument.

Deze bijzondere locatie is zeker een bezoek waard. Niet alleen om zijn historie, maar de gehele locatie is erg fotogeniek. Je kunt de ruïne alleen bezoeken met een rondleiding. Elke donderdagavond in juli en augustus en elke eerste zondag van de maand van april tot oktober kun je een kijkje nemen. Toegang is 5 euro. Je kunt online reserveren of via de VVV van Asten.

@kasteelasten
Kasteellaan 12, Asten

Verwonder je over de vernieuwende architectuur in Helmond

Ik zal eerlijk zijn: De Groote Peel stond hoog op mijn bucketlist, Helmond helemaal niet. Ik wist eigenlijk maar weinig van deze stad af.

Helmond staat niet bekend als de mooiste stad van Brabant, máár er zijn zeker mooie hotspots te vinden. Van iconische woningen tot oude loodsen die zijn omgetoverd tot moderne gebouwen. In het centrum vind je vernieuwende architectuur die zeker het bekijken waard is. Een aantal van deze leuke plekken deel ik hieronder.

Cacaofabriek

Zoals de naam al doet vermoeden: in de cacaofabriek werd ooit chocolade gemaakt. Nu geniet je er van muziek, kunst, film en eten en drinken in een industriële setting. Een gaaf gebouw!

Streetart

In Helmond vind je steeds meer gave kleurrijke murals. Loop eens langs de muur bij het Speelhuis (Speelhuisplein), de Traverse (tunnel Kromme Steenweg) of bij het Frans Jozeph van Thielpark. Nog een hele gave is de wand op de bibliotheek in het centrum.

Kubuswoningen

Die in Rotterdam kennen we allemaal wel, maar die in Helmond stonden er eerder: de iconische kubuswoningen van architect Piet Blom. Zeker de moeite waard om te bekijken. Die in Helmond hebben groene accenten. Je kunt ze vinden aan het Piet Blomplein in het centrum van de stad.

@visithelmond.nl
Markt 207, Helmond

Geniet van het goede leven bij de Deftige Aap

De Deftige Aap Helmond

In het bourgondische Brabant houden ze van het goede leven. Jij ook? Ga naar stadsbrouwerij De Deftige Aap in Helmond, want daar zit je helemaal goed. Tien verschillende smakelijke bieren op de tap, een brouwerij IN de zaak (Ja, ze brouwen er hun eigen bieren!), een open keuken en 7 dagen geopend voor lunch, diner en natuurlijk een gezellige borrel. Een bezoek aan De Deftige Aap is een beleving op zich.

Nadat je genoten hebt van een lekker biertje kun je ‘m ook gelijk kopen, want naast het restaurant (en de brouwerij) vind je een winkel met ontelbaar veel lekkere bieren. Van De Deftige Aap, maar ook andere merken.

Ben je een dagje in Helmond? Sluit ‘m gezellig af bij De Deftige Aap. Aanrader 🙂

@deftig_aap
Markt 14, Helmond

Dineren met een Aziatisch tintje in Kasteel Helmond

Kasteel Helmond is de grootste waterburcht van Nederland en staat al bijna 700 jaar middenin het centrum van Helmond. Rondom het kasteel vind je een slotgracht met daaromheen een kasteeltuin met beelden. In het kasteel vind je vandaag de dag Museum Helmond, waar je meer leert over het bijna 700 jaar oude kasteelverhaal. Ook vind je er het Kasteelcafé, waar je na je museumbezoek wat kunt drinken of lunchen. Aan de overkant van het kasteel vind je Kunsthal Helmond, een museum met verschillende tentoonstellingen op het gebied van moderne en hedendaagse kunst.

Kasteel Helmond is een prachtige locatie. Verschillende kasteelzalen kunnen worden afgehuurd voor bijvoorbeeld een (zakelijk) diner of een voorstelling. Ook kun je de locatie gebruiken voor een fotoreportage en je kunt er zelfs trouwen!

Over het museum kan ik niet zoveel delen, want dit heb ik niet bezocht. Wij bezochten Kasteel Helmond voor een diner. Erg leuk, want dineren in een kasteel doe ik ook niet iedere dag 😉 We mochten aanschuiven aan een prachtig gedekte tafel in één van de kasteelzalen. Het diner met een Aziatisch tintje werd bereid door Ryan Foodshop. Het eten was heerlijk en de locatie erg sfeervol.

Diner of niet, het kasteel zou ik zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Helmond.

@museumhelmond
Kasteelplein 1, Helmond

In Land van de Peel verdwaal je in de schitterende natuur
en geniet je van het bourgondische leven.

Nieuwsgierig geworden naar deze mooie regio op de grens van Brabant en Limburg? Pak je agenda en plan een bezoekje aan Land van de Peel.


Deze blog is geschreven naar aanleiding van mijn bezoek aan Land van de Peel op uitnodiging van Land van de Peel en Honeyguide. De tekst in deze blog is volledig door mijzelf geschreven en betreft mijn eigen mening en ervaring(en). Heb je vragen naar aanleiding van deze blog dan kun je mij mailen of je kunt een comment achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *