Logeren op de Oude Buisse Heide
Logeren op de Oude Buisse Heide

Logeren op de Oude Buisse Heide

Logeren op de Oude Buisse Heide is logeren in the middle of nowhere omgeven door schitterende natuur. Op de hei, in het hart van Noord-Brabant in Van Gogh Nationaal Park – een omgeving waar kunst en natuur samenkomen – staat een idyllische boerderij, compleet met rieten dak en karakteristieke luiken in de kleuren rood, wit en donkergroen. Een plek met historische waarde waar je komt om op te laden en weggaat met nieuwe inspiratie. De Angorahoeve is een perfect oord voor een ontspannen weekend weg in de natuur.

In deze blog vertel ik je meer over logeren in de Angorahoeve op de Oude Buisse Heide. Struinen over de heide, genieten van de rust en opwarmen bij het haardvuur: deze bijzondere plek in Achtmaal is een oase voor kunst- en natuurliefhebbers.

Logeren op de Oude Buisse Heide

Middenin het groen van Van Gogh Nationaal Park bevinden zich twee bijzondere accommodaties. Het zijn karakteristieke huizen met beide een lange interessante geschiedenis.

Unieke accommodaties
Aan de Roosendaalsebaan in Achtmaal staat een idyllische boerderij: de Angorahoeve, het vroegere zomerverblijf van kunstenaarsechtpaar Richard en Henriette Roland Holst. De sfeer in dit vakantiehuis is gezellig en knus. De woonkamer is mooi ingericht met fijne zitplekken (die ontbreken nog wel eens in een vakantiehuis!) met als echte eye-catcher de print op de muur die de natuur naar binnenhaalt. Hier warm je na een lange wandeling samen op bij de open haard. De karakteristieke serre aan de achterkant van het huis is een plek waar je je lekker kunt terugtrekken met een fijn boek of waar je op je gemak wakker wordt met een kopje koffie terwijl je geniet van het mooie uitzicht. In de Angorahoeve is plek voor zes personen. Naast de woonkamer en keuken bevindt zich op de begane grond ook een slaapkamer en een apart toilet. Boven vind je nog twee slaapkamers en twee badkamers. Een ruim huis, perfect voor een weekend met familie en/of vrienden. Je huisdieren moet je helaas thuislaten; deze zijn niet toegestaan.

Vlak achter de Angorahoeve vind je Atelier Roland Holst. Dit bijzondere atelier en voormalig woonhuis van echtpaar Roland Holst is in 1918 ontworpen door Nederlands eerste vrouwelijke architect, Margaret Staal-Kropholler. Je kunt deze unieke accommodatie – gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School – hier boeken.

“Een plek zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch, die daar komt, door haar stille, blije harmonie getroffen wordt.”
– Henriëtte Roland Holst
Oude Buisse Heide Marion Stoffels Fotografie

Vroege ochtend op de Oude Buisse Heide | Foto gemaakt door Marion Stoffels

Ontdek de plek waar kunst en natuur samenkomen

Vanaf de Angorahoeve kun je heerlijk wandelen. Het ene moment wandel je onder prachtige oude bomen en over de stille heidevlaktes, het volgende ben je omringd door donkergroene hagen van rododendrons en bossen vol varens. De Oude Buisse Heide is niet heel groot (200 hectare), maar groot genoeg voor fijne wandelingen. Het is mijn favoriete gebied in het Van Gogh Nationaal Park. De natuur is er prachtig en het landschap heel afwisselend.

Een inspiratiebron voor velen

Naast mooie natuur is dit ook een plek met veel geschiedenis. De paden die je volgt zijn eerder door vele anderen bewandeld. Door creatievelingen met elk hun eigen talent en hun eigen kijk (en bewondering) op de natuur. Eén van de bekendste is kunstenaar Vincent van Gogh. Hij groeide op in deze omgeving en wandelde graag over de Oude Buisse Heide. Wanneer je gaat wandelen passeer je verschillende landschappen die je ook terugziet op zijn schilderijen, zoals schilderachtige vennen en rijen knotwilgen. Je loopt hier letterlijk op de plek waar Van Gogh zijn inspiratie opdeed aan het begin van zijn carrière. Ook voor schrijfster en politica Henriette Roland Holst was de Oude Buisse Heide een inspiratiebron. Ze schreef hier de meeste van haar gedichten en boeken. Samen met haar man (beeldend kunstenaar) woonde ze lange tijd in Atelier Roland Holst. In de zomer trokken ze zich terug in hun zomerverblijf, de Angorahoeve.

De hoogtepunten van de Oude Buisse Heide

Mooie wandelingen zijn de Turfvaartroute (4 km – Parkeerplaats Herberg ‘t Pannehûske) en de speciale Gedichtenroute (5 km – startpunt parkeerplaats Oude Buisse Heide), waar je onderweg mooie gedichten tegenkomt van Henriette Roland Holst. Je komt op deze wandeling ook langs de oude theekoepel uit 1840 vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Wil je liever een langere wandeling maken? Neem dan de Koepelroute (13.6 km – startpunt Parkeerplaats Herberg ‘t Pannehûske), een prachtige afwisselende wandeling tussen Schijf, Achtmaal en Zundert.

Ik waan me hier in de middle of nowhere. Wat een mooie, schilderachtige plek is de Oude Buisse Heide.

Ben je een natuurliefhebber en houd je van bijzondere plekken met een verhaal? Dan is logeren op de Oude Buisse Heide echt iets voor jou. Hier geniet je van de rust en al het moois dat de natuur te bieden heeft. Plan jouw bezoek aan het Van Gogh Nationaal Park en neem de tijd. Kijk om je heen – net als Vincent van Gogh deed.


Deze blog is geschreven naar aanleiding van mijn bezoek aan Van Gogh National Park op uitnodiging van Visit Brabant en Honeyguide. De tekst in deze blog is volledig door mijzelf geschreven en betreft mijn eigen mening en ervaring(en). Heb je vragen naar aanleiding van deze blog dan kun je mij mailen of je kunt een comment achterlaten.

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *