10x buiten de gebaande paden in Parijs: dé beste tips voor liefhebbers
10x buiten de gebaande paden in Parijs: dé beste tips voor liefhebbers

10x buiten de gebaande paden in Parijs: dé beste tips voor liefhebbers

Ben je ook zo’n fan van Parijs en ben je er al vele malen geweest? Dan is het tijd om van de gebaande paden te gaan, om de stad op een andere manier te ervaren. Parijs is zo’n plek waar je nooit uitgekeken raakt. Of je er nou twee keer of al meer dan tien keer bent geweest: deze wereldstad is immens groot en heeft ontzettend veel te bieden. Weg van de highlights valt er nog zoveel nieuws te ontdekken in Parijs. Van verborgen tuinen tot geheime passages en van minder bekende musea tot plekken waar de locals vertoeven. Met deze tips ga je off the beaten track en ontdek je nieuwe kanten van Parijs.

1. Grande Mosquée de Paris

VERBORGEN TUIN
De Grande Mosquée de Paris is een ware oase midden in het centrum van de stad. De moskee is prachtig, maar het is vooral de tuin die een bezoek zo speciaal maakt. Met zijn turquoise tegels en architectonische details in combinatie met al het weelderige groen waan je je in Marokko. Ik raad je aan om de tuin in de lente of zomer te bezoeken: deze staat dan vol in bloei en is dan op zijn mooist.

@mosqueedeparis
2bis Pl. du Puits de l’Ermite | 75005
Metro: Place Monge (lijn 7) of Censier-Daubenton (lijn 7)
Toegang: € 3,00.
Elke dag geopend van 9:00 tot 18:00 uur.

Op vrijdag gesloten.

Van de gebaande paden Parijs
Marokkaanse theetuin Parijs
Grande Mosqée de Paris - Parijs
Grote moskee Parijs

Tip: Ga na je bezoek naar de theesalon voor een kop (mierzoete) Marokkaanse thee of lunch in het restaurant van de moskee. Loop de moskee uit en loop rechts om het gebouw heen. Je vindt de ingang van de theesalon en het restaurant precies aan de andere kant.

2. Canal St Martin

TUSSEN DE LOCALS
Tijden veranderen en zo ook buurten. Wilde je hier 10 jaar geleden liever zo snel mogelijk doorheen lopen, nu wil je er niet meer weg. De wijken rondom Canal St. Martin bruisen. Je struikelt er over de leuke cafés, restaurants en boutiques. Plof neer op één van de vele terrassen met uitzicht op het kanaal of haal iets lekkers om de hoek en ga picknicken aan de waterkant. In de namiddag is het hier gezellig druk met vele Fransen die hier met elkaar afspreken. In de lente en zomer wordt hier tot na middernacht gegeten en gedronken.

Canal St. Martijn loopt dwars door het 10e arrondissement, van zuid naar noord.
Metro: République (lijn 3, 5, 8, 9 en 11), Goncourt (lijn 11), Gare de l’Est (lijn 4, 5 en 7), Colonel Fabien (lijn 2)

Buiten de gebaande paden Parijs
Galerie Vivienne

3. Geheime passages

TERUG IN DE TIJD
Regent het? Ga winkelen in de tientallen historische overdekte passages. Deze prachtige winkelgalerijen uit de 19e eeuw zijn werkelijk een plaatje. Alleen al de verschillende bouwstijlen zijn een kijkje waard, maar je vindt er ook prachtige zaken. Van authentieke Franse cafés tot chique modezaken en van antiquairs tot boekenwinkels die zo uit de film lijken te komen.

Gallerie Vivienne (75002) | Metro: Bourse (lijn 3) en Pyramides (lijn 7 en 14)

Passage des Panoramas (75002) | Metro: Grands Boulevards (lijn 8 en 9)
Passage Jouffroy (75009) | Metro: Grands Boulevards (lijn 8 en 9)
Passage Verdeau (75009) | Metro: Grands Boulevards (lijn 8 en 9)

4. Sainte-Chapelle

OVERWELDIGEND
GLAS-IN-LOOD
Vergis je niet. Dit is niet zomaar één van de zoveelste kerken in Parijs. Nee, Sainte-Chapelle behoort tot de allermooisten. Er zijn maar weinig kerken waarin zoveel glas-in-lood is verwerkt. Overweldigend mooi. Gelegen op Île de la Cité is deze kapel goed te combineren met de Notre Dame.

@sainte_chapelle
10, boulevard du Palais | 75001

Metro: Saint-Michel (RER B ou C), Métro Châtelet (lijn 1,7,11 en 14) Cité (lijn 4)
Toegang: € 11,50. Toegang gratis voor kinderen onder de 18 jaar en voor iedereen tussen 18-25 jaar (uit de Europese Unie).

Buiten de gebaande paden Parijs
Sainte Chapelle Parijs

5. Jardin des Plantes

JUNGLE IN THE CITY
Hoewel je bijna zou denken dat je in de jungle bent beland, bevind je je toch echt in het centrum van Parijs. Jardin des Plantes – gelegen in het 5e arrondissement op een steenworp afstand van De Grande Mosquée de Paris – is een complex van botanische tuinen en maakt deel uit van het Nationaal Historisch museum. De tuinen (binnen en buiten) staan vol met duizenden bomen en bloemen en planten. Je kunt je hier zeker een dag vermaken. Mijn favorieten? Grandes Serres (de kassen) en de rozen- en rotstuinen. Als je houdt van groen en tropische sferen, moet je hier naartoe!

@le_museum
57 Rue Cuvier | 75005

Metro: Gare d’Austerlitz (lijn 5 en 10 en RER C), Jussieu (lijn 7 en 10), Place Monge (lijn 7), Censier-Daubenton (lijn 7)
Toegang gratis. Toeslag voor toegang kassen: € 7,50. Ticket op locatie te koop.

Tip: boek je treinticket op tijd. Vanaf 4 maanden van tevoren kun je jouw Eurostar-ticket reserveren. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket.

buiten de gebaande paden Parijs
Parc des Buttes Chaumont uitzicht

6. Parc des Buttes Chaumont

PICKNICKEN OP Z’N FRANS
Picknicken in een park in Parijs. Je moet het een keer gedaan hebben. Mijn all-time-favourite is en blijft Jardin du Luxembourg, máár er zijn meer prachtige tuinen en parken. Ga naar Parc des Buttes Chaumont en picknick tussen de Parijzenaren. Je gaat helemaal op in het Franse leven wanneer je daar zit te genieten met een lekkere fles wijn, stokbrood en wat kaasjes. Vanaf het hoogste punt heb je ook nog eens een mooi uitzicht.

75019
Metro: Buttes Chaumont (lijn 7B) of Botzaris (lijn 7B)

Toegang gratis
Zomer: 7:00-22:00 | winter: 7:00-20:00

7. Kleine musea

CHARMANTE KUNST
Het Louvre, Musée d’Orsay en Centre Pompidou: fantastische musea die je echt gezien móet hebben. Maar Parijs heeft ook veel kleine charmante musea vol met originele kunst. Aanraders vind ik Musée de Carnavalet, Musée de la Vie romantique (zo schattig!), Maison de Victor Hugo en Musée de l’Orangerie (Monet ♥︎).

Archives Nationales Parijs
Archives Nationales
Musée de Carnavalet
Musée de Carnavalet

8. Stap op de fiets

ON Y VA
Misschien heb je al vele malen de stad doorkruist op een Vélib en ken je de weg. Toch kan ik je een fietstocht met gids zeker aanraden. Het Nederlandse Bajabikes neemt jou graag mee op tour kriskras door de stad. Waarom je Parijs op een fiets zou willen verkennen? Ik vertel het je:

❤️ Het is dé manier om de stad vanuit ander perspectief te zien
❤️ Je ziet in relatief korte tijd veel hoogtepunten achter elkaar
❤️ Het is ontspannend. Jouw gids vertelt je waar je naartoe moet en jij volgt
❤️ Fietsen langs je favoriete Parijse highlights geeft een geweldig gevoel


Tip: vanaf april 2024 kun je weer mee op de fietstocht ‘Geheimen van Parijs’ – de tocht voor insiders zoals jij.

@bajabikes
24 Rue Edgar Faure | 75015

Metro: Dupleix (lijn 6)
Boek je tour online. Vanaf € 39,00.

Petit Palais Parijs
Petit Palais Parijs

9. Petit Palais

GROTE KUNST IN ‘KLEIN’ PALEIS
Kunst in een mooie omgeving, ik houd ervan. Beleving is alles, niet waar? Nou dat zit wel goed bij Petit Palais. Wát een schitterend bouwwerk mét prachtige beeldende kunst. Vergeet ook zeker niet om een kijkje te nemen in de binnentuin. Hier geen schilderijen of beelden, maar de half overdekte gang is kunst opzich. Een unieke plek in de drukke stad Parijs.

@petitpalais_musee
Av. Winston Churchill | 75008
Metro: Champs-Élysées + Clemenceau (lijn 1 en 13) of Franklin D. Roosevelt (lijn 9)
Toegang gratis

10. Panthéon

IMMENSE SCHOONHEID
Dit 19-eeuw gebouw met haar gigantische zuilen en immense arcades is zeer indrukwekkend te noemen. Dwalend door de gangen voel je je heel klein. Het Panthéon is gebouwd als kerk, maar is later omgebouwd als tombe. Belangrijke Fransen als Victor Hugo, Voltaire en Pierre en Marie Curie hebben hier hun laatste rustplaats gekregen. Wil je naar boven? Vergeet dan niet van tevoren een tijdslot te boeken! Er kan maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar de top. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over Parijs.

@pantheon.paris
Pl. du Panthéon | 75005
Metro: Station Maubert-Mutualité (lijn 10) of Station Jussieu (lijn 7)
Koop je ticket online. Ticketprijs: € 11,50. Toeslag panorama uitzicht € 3,50.

Van de gebaande paden Parijs

Weg van de highlights valt er nog zoveel nieuws te ontdekken. Van verborgen tuinen tot geheime passages en van minder bekende musea tot plekken waar de locals vertoeven. Ga off the beaten track en ontdek nieuwe kanten van Parijs.

YES! Ik wil van de gebaande paden in Parijs!

Parijs blijft verbazen. Het is een wereldstad waar je je dagen, weken, zelfs maanden kunt vermaken. Heb je na het lezen van deze tips ook zin gekregen in een weekendje Parijs? Bekijk ook de andere blogs over deze fantastische stad.

Alle plekken die ik aanraad heb ik zelf bezocht en vind ik de moeite waard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *