Dromen komen uit: op workation
Dromen komen uit: op workation

Dromen komen uit: op workation

Het stond al jarenlang op mijn lijstje. Het is iets wat ik altijd al eens wilde doen. Ik had in gedachten: áls ik begin als freelancer, dan wil ik dolgraag kijken hoe het is om online te werken in het buitenland. Een workation , ik was er gewoon heel benieuwd naar.  Het was een droom. In de eerste plaats omdat ik natuurlijk dol ben op reizen. Ten tweede omdat dit me het ultieme gevoel van vrijheid leek. Werken, waar en wanneer ik wil en tegelijkertijd reizen. Hoe heb ik mijn eerste workation ervaren? Dat vertel ik je in deze blog.

Een goed begin van mijn freelance-leven

Begin maart deelde mijn moeder een artikel met mij, afkomstig uit het AD, over iemand die locatie-onafhankelijk werkte en regelmatig op workations gaat. Ik zei haar dat dat precies is wat Mariska ook doet. Mariska – een vriendin van mij én ook freelancer – verbleef op dat moment al enige tijd in het buitenland en reisde langzaamaan van Portugal terug richting Nederland. ‘Waarom zoek je haar niet op?’, vroeg mijn moeder. Een briljant idee.

Al eind 2021 spraken Mariska en ik naar elkaar uit hoe gaaf het zou zijn als ik langs zou komen. Het paste toen echter niet in mijn leven. Ik werkte toen nog in loondienst en ik moest op dat moment mijn appartement verlaten. Geen goede timing. En nu, vroeg mijn moeder mij waarom ik niet gewoon zou gaan?! Hallo, ik was echt nét begonnen met freelancen. Is het wel een goed idee om nu gelijk te vertrekken, dacht ik. Tegelijkertijd bedacht ik me, een kans als deze: samen reizen met Mariska, beide onderweg aan het werk; zo’n kans zou zich niet vaak meer voordoen. Bovendien: deze relatief korte trip was dé perfecte kans om te ervaren of dit iets voor mij zou zijn.

En zo gebeurde het dat ik opeens vrij plotseling besloot: Ik ga! Ik boekte een vliegticket naar Valencia. Toen ik me begin maart inschreef als ondernemer bij de Kamer van Koophandel schoot een workation wel door mijn hoofd. Of in ieder geval: locatie-onafhankelijk werken. Dat was nu mogelijk. Maar dat een workation er zó snel van zou komen had ik echter nooit durven dromen. Toch was het echt zo. Eind maart vertrok ik voor 2,5 week naar Spanje voor mijn eerste workation. Ik mocht mijzelf pas net drie weken freelancer noemen.

Een workation én een road trip

Deze eerste workation was niet zomaar een workation. Het was een combinatie van een workation én een roadtrip! De eerste stop was Valencia. De eerste twee dagen bracht ik alleen door en hierna ontmoette ik Mariska waarna we samen Valencia hebben ontdekt. Na Valencia reisden we per auto naar Teruel, Albarracín, Zaragoza en we eindigden onze trip in Barcelona.

Doordat we na een aantal dagen steeds weer naar een nieuwe bestemming vertrokken had ik ook steeds weer een nieuwe werkplek. Dit maakte de workation erg divers en het was leuk om verschillende werkplekken uit te proberen. Zo kom je er ook achter wat je prettig vindt en wat niet. Tijdens deze trip heb ik gewerkt in café’s/lunchtentjes, op de hotelkamer en in rustige hotellobbies. Ik kwam erachter dat ik werken op een hotelkamer een beetje saai vindt – een AirBnB is dan een stuk gezelliger om te werken en werken in een café/lunchtentje vond ik heerlijk – geen verrassing, want hee ik houd zó van de horeca!

Dit zou ik de volgende keer anders doen..

Ondanks dat het een heerlijke eerste workation was zijn er wel dingen die ik een volgende keer anders zou doen. Een volgende keer kies ik voor een workation op één plek. Bijvoorbeeld een appartementje ergens in een leuke stad (Parijs??) of ergens in een mooie badplaats. Vooral voor een eerste workation is het prettig als je alles een beetje rustig kunt doen. Verblijven op één plek zorgt voor meer rust, denk ik. Je hoeft geen tijd te besteden aan het zoeken van een slaapplaats, je hebt geen reistijd, je hoeft niet steeds opnieuw te wennen aan een nieuwe omgeving. Dit zorgt voor meer tijd voor ontspanning naast het werken.

Voor herhaling vatbaar?

Zeker weten. Het is me hartstikke goed bevallen. Mijn werk (voornamelijk social media en schrijven) leent zich er prima voor. Ik kan waar dan ook werken, als er maar internet is. Ik vond het heerlijk om naast mijn werkzaamheden te genieten van een nieuwe omgeving en van wat een plek te bieden heeft.

Werken overal waar je maar wil. Dat is zeker iets voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *