5 tips voor je eerste workation
5 tips voor je eerste workation

5 tips voor je eerste workation

Een workation . Voor steeds meer mensen klinkt dit als muziek in de oren en ook bij steeds meer banen is het mogelijk. Niet alleen (locatieonafhankelijke-) ondernemers vertrekken naar het buitenland om tijdelijk te werken in een andere omgeving, ook werknemers maken gebruik van de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Het vele thuiswerken in 2020 en 2021 heeft natuurlijk extra bewezen dat werken op veel meer plekken kan dan alleen maar op kantoor. In maart 2022 ging ik zelf op mijn eerste workation naar Spanje en in mei 2023 volgde mijn tweede (Parijs!). Denk jij erover na om binnenkort op workation te gaan? Ik kan het je van harte aanbevelen. In deze blog deel ik 5 tips voor je eerste workation.

1. Kies een plek die je al kent

Als je op workation gaat naar een stad (of land) waar je al vaker bent geweest dan wordt jouw staycation een stuk relaxter. Je weet beter wat je kunt verwachten en je hebt niet elke dag het gevoel dat je ‘persé’ op sightseeing ‘moet’ gaan. Naar een bekende plek gaan is ook fijn als je in je eentje gaat. Het ‘op workation gaan’ opzich kan namelijk al genoeg avontuur zijn. Teruggaan naar een plek die je al kent geeft je vaak letterlijk een gevoel van herkenning en je voelt je vanaf het begin relaxed.

Workation Valencia Spanje
workation Valencia

2. Blijf op één plek of kies voor een paar plekken verspreid over een langere periode

Mijn tip is: blijf gedurende je eerste workation op één plek. Ja, natuurlijk is het leuk om lekker rond te reizen zoals je misschien gewend bent met backpacken. Héél leuk. Maar vergeet niet, je bent nu geen backpacker. Naast dat je reist ben je aan het werk. Als je (langer) op één plek verblijft ben je geen tijd kwijt aan reistijd en leer je je omgeving goed kennen. Dit is een fijne basis op de dagen dat je aan het werk bent. Kies een gave accomodatie uit (ga je voor een AirBnb, een boutique hostel of hotel?) met een goed bed, zodat je uitgerust kunt beginnen aan een werkdag.

Ga je voor een langere periode? Dan is het natuurlijk leuk om een keer te verkassen naar een andere plek. Het gaat er vooral om dat je een beetje balans vindt tussen werken en reizen, zodat je niet doodmoe aan je werkdag begint 😉 Als je die balans houdt dan kun je focus houden op je werk en houd je genoeg tijd over ontspanning.

Als je (lang) reizen combineert met werken is het natuurlijk ook leuk om af en toe een ander type accommodatie te kiezen. Op dagen dat je vrij bent kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hostel – dit kan een hele fijne afwisseling zijn. Bij punt 5 ga ik hier verder op in.

Spanje workation

3. Bedenk van tevoren waar en hoe je wilt werken

Het is handig om alvast van tevoren te bedenken wat je opties zijn. Lijkt het je leuk om een keer te werken in een co-working space? Check online waar leuke co-working spaces te vinden zijn in de stad of op de plek waar jij naartoe gaat. Afhankelijk van de periode die je gaat is het verstandig om vooraf te reserveren of om in ieder geval te bekijken wat je opties zijn (dagpas, weekabbo of maandabbo bijv.). Werk je liever in je eentje rustig op je kamer of in je appartement? Houd hier dan rekening mee tijdens het boeken. Je wilt natuurlijk wel goed kunnen zitten. Een fijn bureau en goede stoel zijn een must. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om lekker flexibel te zijn. Lijkt werken in een café/lunchtentje je leuk?  Pin van tevoren alvast wat leuke hotspots in kaarten of Google maps. Het kost soms even tijd om een goede werkspot te vinden en die tijd heb je niet als je aan je werkdag wilt beginnen.

4. Leer mensen kennen

Ga je alleen op workation? Doen! Heerlijk toch, om zo’n avontuur in je eentje aan te gaan. Wel is het handig om voordat je vertrekt al te bedenken hoe je mensen wilt gaan leren kennen. Natuurlijk ben je net zoals thuis overdag vooral aan het werk en wanneer je vrij bent is het heerlijk om alleen dingen te ondernemen, maar het is altijd wel fijn om in de avond gezelschap te hebben en na werk gezellig een drankje te kunnen doen. Je kunt op verschillende manieren mensen leren kennen. Bijvoorbeeld via een co-workingspace (gelijkgestemden!), Instagram of een Facebookgroep voor Digital Nomads (plaats een oproepje: wie verblijft er nog meer in X?). Af en toe verblijven in een hostel maakt het ook makkelijk om mensen te leren kennen. Hier kom je mensen tegen die ook graag anderen leren kennen.

Ga je met z’n tweeën? Dan heb je natuurlijk vanzelf een maatje om leuke dingen mee te ondernemen. Bedenk wel met elkaar van tevoren of jullie op één lijn zitten. Hebben jullie dezelfde werktijden? Willen jullie hetzelfde uit de trip halen? Handig als je dit weet van elkaar.

Of je nou samen met iemand op workation gaat of mensen op je workation-locatie leert kennen: het is fijn om gelijkgestemden om je heen te hebben. Je gaat samen een (nieuw) avontuur aan en het is leuk dat je elkaar kunt motiveren en samen kunt brainstormen over jullie werk.

5. Geniet

Ok, deze tip ligt misschien voor de hand 😉 Wat ik hiermee wil zeggen is: vergeet niet, je bent niet elke week op workation. Geniet van de plek waar je bent. Waar je mág werken. Begin lekker vroeg in de ochtend, zo kun je in de middag genieten van de mooie omgeving waar je je bevindt. Of volg eens een yogales in de ochtend en start je werkdag lekker wat later op. Of maak een lange strandwandeling in de middag en breek je werkdag op in tweeën. Laat die 9-tot-5-mentaliteit lekker los!

Zaragoza workation

Zeg eens, wanneer vertrek jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *