Sapa – Een reis terug in de tijd
Sapa – Een reis terug in de tijd

Sapa – Een reis terug in de tijd

Sapa, gelegen in het uiterste noorden van Vietnam, omringd door vele bergdorpen waar verschillende etnische minderheidsgroepen wonen. Hoog in de bergen, ver van de bewoonde wereld wonen vele families. Herkenbaar aan hun felgekleurde traditionele kleding. In Sapa ga ik terug in de tijd, laat ik me onderdompelen in de H’mongcultuur en droom ik weg wanneer ik uitkijk over de sprookjesachtige valleien.

Zwetend trek ik door het felgroene landschap. Om mij heen alleen maar prachtige rijstvelden. Het is warm en mijn conditie laat me toch wat in de steek. De locals kennen de weg als geen ander. Bijna zakt mijn been weg in de blubber door de regen van gisteren, maar mijn nieuwe vriendin Wam is sterk genoeg me er op tijd uit te trekken.

Samen met Wam, May en Zy, lokale vrouwen van de H’mong stam, trek ik van Sapa naar Hâú Thào, een klein dorpje bestaande uit maar drie huizen. Heuvel op, heuvel af. We steken rivieren over, passeren theeplantages en zien de meest prachtige vergezichten. Gedurende deze bijzondere trekking laat ik mijn camera geen moment los. Elk moment wil ik vastleggen. Alles om mij heen is een foto waard.

Drie dagen leven met deze families geeft mij vele inzichten. Ik heb het gevoel alsof ik honderden jaren terug ga in de tijd. Het lijkt wel of wij van een andere planeet komen. Deze families leven van wat de natuur hen te bieden heeft.

De H’mong zijn tevreden met wat ze hebben. Meer dan een houten huis met wat planken die dienen als bed hebben ze niet. Ik verwonder mij over deze puurheid. Vriendelijke mensen die ontzettend hun best voor ons doen. Ik prijs mijzelf ontzettend gelukkig hier te mogen zijn. Met veel lol en plezier heb ik vanmiddag rijst mogen oogstten. Ik mag dankbaar zijn dat ik rond mag lopen op deze mooie en bijzondere plek.

Met deze gedachten droom ik weg, uitkijkend over het schitterende landschap, denkend aan morgen, aan meer avonturen samen met Wam, May & Zy…

Vietnam rijstvelden Sapa

In Sapa ga ik terug in de tijd, laat ik me onderdompelen in de H’mongcultuur en droom ik weg wanneer ik uitkijk over de sprookjesachtige valleien.
Vietnam Sapa backpacken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *