Yoga? Ja! Yoga!
Yoga? Ja! Yoga!

Yoga? Ja! Yoga!

Let go of things that no longer serve you...

Yoga. Als je me vorig jaar had verteld dat ik yoga echt heel leuk zou gaan vinden, zou ik je best raar hebben aangekeken. Ik ben toch helemaal niet lenig? En tsja wat houdt yoga eigenlijk in? Mediteer je dan niet gewoon?

Om eerlijk te zijn wist ik gewoon niet zoveel van yoga af. Ik ben nota bene drie weken op Bali geweest. Anne en ik leerden een groep meiden kennen die een aantal weken yogalessen volgden bij een yoga studio op Bali. Ik dacht wat leuk dat zij dat een aantal weken doen hier op dit prachtige eiland. Nieuwe dingen proberen is altijd goed. Maar toen daar op Bali is het niet in me opgekomen om het ook te proberen.

Nieuwe ontdekking

Afgelopen januari ben ik naar Amsterdam verhuisd. Ik was toe aan iets nieuws. Een nieuw sport leek me een goed idee. Hockey vind ik nog steeds een hele fijne sport. Welke sport is nou leuker dan hockey ☺? En leuke bijkomstigheid: je loopt van rot naar her, je sport terwijl je het eigenlijk niet door hebt! Helaas kan ik in verband met mijn onregelmatige werktijden niet hockeyen. Op zoek naar iets anders dus.

Het was een rustig avond op mijn werk, weet ik nog. Ik vroeg Jacqueline, een lieve collega die toen nog bij Guest Service Center werkte naar welke sporten zij zoal heeft gedaan en wat zij op dit moment doet. Ze vertelde over yoga. Opeens klonk me dat nu wel erg interessant in de oren. Misschien ook omdat Jacqueline gewoon super enthousiast is van zichzelf. Door haar verhaal klonk het sowieso heel cool. En toen dacht ik: waarom niet? Tijd voor iets nieuws. Ik heb zin om nieuwe dingen te ontdekken.

Indigo Glow Yoga

De week erop gingen we samen naar de yogaschool van yogi Samoush: Indigo Glow Yoga, aan de Geuzenstraat in Amsterdam (Oud-West) (helaas op dit moment tijdelijk gesloten). De eerste les was voor mij nog een beetje onwennig. Nog nooit had ik zulke oefeningen uitgevoerd. Ik heb gehockeyd, hardgelopen en ik hou van zwemmen. Turnen en gym, dat soort dingen zijn niet aan mij besteed. Ik dacht dat ik te stijf (lees: niet lenig) zou zijn voor yoga. Niets is minder waar: oefening baart kunst. Gewoon proberen en je wordt vanzelf leniger. Alles gaat beter met de tijd, als je maar oefent. En je best doet om bij te leren.

En dus ging ik zo vaak mogelijk naar een les. Vooral de lessen van Samoush, de eigenaresse van de yoga studio zijn grote favoriet. Samoush is niet alleen erg goed in yoga. Ze is goed in lesgeven, ze is zeer positief ingesteld, ze vormt een inspiratie tijdens en buiten de les. Je leest het goed: ging. Helaas. Op dit moment is de school (tijdelijk) gesloten in verband privé redenen. Ik hoop met heel mijn hart dat Samoush de school weer opent zodat ik weer lessen kan volgen bij haar.

Yoga:
 
Maakt me rustig
Laat me nadenken
Maakt mijn hoofd leeg
Laat me ook dingen op een rijtje zetten
Zorgt ervoor dat ik goed zorg voor mezelf en mijn lijf: gezond eten, op tijd slapen, drinken, goed ademen. Een gezonde levensstijl.
Maakt je (meer) bewust van je eigen lichaam 

Ik ben zelf nog wel eens verrast. Want: ja ik blijk yoga echt leuk te vinden én het voelt ook als echt iets voor mij! Ik had het aan de ene kant zelf niet gedacht eigenlijk. Dat het echt iets voor mij zou zijn. Ik vind het gewoon heel cool dat ik aan iets totaal nieuws ben begonnen en dit dus heel leuk blijk te vinden. Aan de andere kant vind ik het niet raar: ik ben veranderd sinds vorig jaar. Sinds mijn reis naar Azië. Ik ben me (nog meer) bewuster van mezelf.

Gek ben ik op zoetigheid. En opletten wat ik eet? Om eerlijk te zijn deed ik dat nooit zo bewust. Gezonde maaltijden at ik sowieso wel. Maar snoepjes, koekjes en chocolade, dat ging er wel in. Na mijn reis door Azië is hier verandering in gekomen. Ik ben gezonder gaan eten. Bewuster gaan eten.

En zo gingen Jacqueline en ik na de yogales naar de winkel Stach. Heerlijke thee van Pukka, pudding van Chiazaad of gezonde spelt haverkoekjes of een haver cranberry koekje. Nouja je leest het al: ik ben door yoga gewoon bewuster van alles geworden.

Maar wat heeft yoga mij dan gebracht? En wat vind ik er zo fijn aan?

Yoga is niet alleen goed voor je lijf. Yoga maakt je meer bewust. Van jezelf, van je lijf, maar ook van alles om je heen. Het zorgt voor meer evenwicht. Daarnaast ben ik totaal ontspannen tijdens yoga. Ik ben gek op social media, fotografie en zit elke dag wel met mijn laptop. Met mijn telefoon ben ik nog erger: die zit bijna aan mijn hand geplakt. Tijdens de yogales zit mijn telefoon in m’n tas, in de kleedkamer. Het zijn eigenlijk de enige momenten in de week dat ik er niet op kán kijken.

Balans

Yoga is niet alleen ontspannend voor lichaam en geest. Het brengt je ook in balans. Ik voel me na een les veel energieker en krachtiger. Naast dit alles heb ik het eigenlijk nog niet eens over het fysieke aspect gehad. Yoga maakt je soepel. Leniger en krachtiger. Je leert bijvoorbeeld dat wanneer je je focust op één punt je je veel beter kunt concentreren en daardoor beter je balans houdt waardoor je langer een positie kunt vasthouden.

Door yoga leer je je lijf veel beter kennen. En jezelf als persoon ook. De ene les gaat beter dan andere. Dit kun je eigenlijk altijd herleiden. Voel ik me gestrest? Zit ik eigenlijk ergens anders met m’n hoofd? Dan merk ik dat tijdens de yoga. Aan je lijf en aan je concentratie. Een bepaalde positie lukt bijvoorbeeld niet goed. Maar het kan ook zijn dat je je lijf niet goed stil kunt houden. Het heeft allemaal met elkaar te maken.

Het is nou trouwens niet dat ik opeens super ‘goed’ ben in yoga hoor. Haha, ik ben gelukkig wel wat flexibeler geworden. Dat wel. Maar eigenlijk gaat het er vooral om dat ik iets nieuws heb gevonden wat ik ontzettend fijn vind om te doen. En daar gaat het leven om denk ik: doen wat goed voor je is.

Op zoek naar nieuwe school

De afgelopen weken heb ik helaas geen yoga lessen gevolgd, aangezien Indigo Glow Yoga op dit moment gesloten is. En ik mis het! Zo snel kun je dus aan iets wennen. Ik vind het leuk om ‘beter’ te worden. Beter, tussen aanhalingstekens. Want: yoga is geen competitie. En dat is nou ook wel eens fijn. Je doet het helemaal voor jezelf.

Ik heb gekeken naar andere scholen, maar heb nog geen geschikte gevonden. Eerst reizen door Cuba (yaaay!) en daarna verder kijken. Graag wil ik yoga weer oppakken, ik voel dat het bij me past en dat ik er echt wat aan heb! Lekker positief allemaal hè!

Wie er tips heeft voor een school in Amsterdam, ik hoor het graag ☺


5 things yoga has taught me
 
1 – Honor your body
2 – Let go of things that no longer serve you
3 – Breathe
4 – Be present.. and okay with it
5 – You can achieve more than you think
– source: unknown –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *