Een jaar freelancer
Een jaar freelancer

Een jaar freelancer

HOERA! Ik vier een feestje. Ik mag alweer een jaar genieten van het leven als freelancer. Vorig jaar maart schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel in mijn eigen stad Den Haag.

Het was een jaar vol plezier, nieuwe dingen en uitdagingen. Starten als freelancer is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Ik weet nog dat ik jaren geleden wel vaker zei dat ik in de toekomst ‘ooit’ wilde starten als freelancer, maar ik had nooit durven denken dat ik het ook echt ging doen. Natuurlijk was het een spannende stap en er waren dagen dat ik dacht.. waarom wilde ik ook alweer freelancen?! Maar wat ben ik blij met waar ik nu sta. Dit voelt als het juiste pad voor mij.

Wat maakt dit eerste jaar onvergetelijk?

⚡ Doen wat ik leuk vind (Aan mijn opdrachtgevers: bedankt voor jullie vertrouwen!)

⚡ De groei. In mijn werk, maar ook in mij als persoon. O, wat heb ik veel geleerd dit jaar.

⚡ De vele nieuwe contacten met inspirerende en gelijkgestemde mensen. Wat is dat leuk!

⚡ Werken waar en wanneer ik wil. Mijn volgende workation is gepland!

⚡ Veel variatie. En hier heb ik zelf invloed op.

⚡ De vrijheid hebben om mijn eigen koers te bepalen.

Een aantal snapshots van het afgelopen jaar

Wat eraan vooraf ging

Na jaren als social media specialist te hebben gewerkt en vanwege mijn liefde voor het maken van content besloot ik dat het tijd was om naar mijn hart te luisteren. Om te doen wat goed voor me is, wat ik echt wil en leuk vind. Dit ging (natuurlijk) niet over één nacht ijs. Al jarenlang had ik het erover dat ik ‘ooit’ wel wilde starten als freelancer. Het voelde als iets van ver in de toekomst, want o wat leek me dat spannend. Kan ik dit wel? Hoe vind ik opdrachten? Wat als het niet goed gaat?

Eind 2021 was ik niet happy. Ik had een goede baan, maar ik werd er erg ongelukkig van. Zonder te weten wat ik ging doen zegde ik mijn baan in loondienst op. Na 2 maanden rust bedacht ik me dat dit misschien wel het juiste moment was om te gaan freelancen. En zo geschiedde…

Het is een sprong in het diepe. En zo voelt het ook echt. In het begin weet je niet goed waar te beginnen en hoe weet je nou of het gaat lukken? Onzekerheid. Het hoort erbij. Ook als je net een nieuwe baan start in loondienst heb je geen zekerheid of je de baan wel leuk vindt, of de bedrijfscultuur daadwerkelijk bij je past zoals je van tevoren denkt en of je een klik hebt met jouw manager en team. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is echt een kwestie van doen. Je moet ergens beginnen.

Mijn eerste workation in Spanje

Van nieuwe connecties tot gave opdrachten

2022 was het jaar van de nieuwe dingen. Proberen en durven. Het was spannend en leuk tegelijk. Spannend, omdat ik het nog nooit had gedaan. Leuk, omdat ik echt voor mezelf werk. Werken aan je eigen bedrijf is ontzettend uitdagend. Dat ik mijn eigen koers kan varen maakt mij heel blij. Langzaamaan weet ik steeds beter wat ik wil.

Netwerken is een groot onderdeel van freelancen. Ik kwam erachter dat mijn netwerk een stuk groter is dan ik van tevoren had gedacht. Het afgelopen jaar heb ik veel nieuwe mensen mogen ontmoeten, maar ook bekenden van jaren geleden kwam ik weer tegen. Het is verrassend leuk om zoveel nieuwe contacten op te doen. Wat me ook is opgevallen is dat ik veel gelijkgestemden leer kennen. Héél leuk! Het geeft energie en je inspireert elkaar.

Het afgelopen jaar heb ik mooie opdrachten mogen doen. Van opdrachten als social media strateeg tot content creator en van schrijven tot fotograferen. Ook lanceerde ik begin vorig jaar deze blog opnieuw (en wat maakt dat me blij!) en ging ik vorig jaar maart/april op mijn eerste workation naar Spanje.

Op pad voor opdrachten voor deze blog

Op de planning

Mijn eerste jaar als freelancer is omgevlogen. Wat heb ik al mooie opdrachten mogen doen, wat heb ik leuke mensen leren kennen. Ik kijk tevreden terug. Natuurlijk heb ik nog genoeg wensen en kan het altijd beter, maar ik ben dan ook pas net begonnen 😉

 ❤️ Ik wil me nog meer focussen op wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Dit betekent: alleen maar fijne opdrachtgevers en leuke opdrachten. Die heb ik het afgelopen jaar ook gehad, maar ik ga nog kritischer kijken naar wat bij mij past en wat niet. Er moet een klik zijn. Op meerdere vlakken.

 ❤️ Ik wil meer vakantie nemen. Gedurende het hele jaar, maar ook een langere vakantie in de zomer. Ik merk dat ik het lastig vind om afstand te nemen van mijn werk en ik voel dat ik meer rust nodig heb om bij te komen.

 ❤️ Ik wil graag wat meer buiten de deur gaan werken. Dit ben ik de laatste tijd gelukkig al wat meer gaan doen. Naast dat ik me überhaupt graag begeef in de horeca (haha), is het vaak een fijne afwisseling. Een goede manier om nieuwe inspiratie op te doen.

Werk aan de winkel 🙂

Heb je vragen over hoe het is om te freelancen? Stel ze gerust. Je mag me altijd een DM sturen, een e-mail of je kunt hieronder een comment achterlaten.

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *