Tiengemeten – een groen eiland in de drukke Randstad
Tiengemeten – een groen eiland in de drukke Randstad

Tiengemeten – een groen eiland in de drukke Randstad

Wat is er leuker dan op avontuur gaan? Lekker de natuur in, op ontdekkingstocht. Ver reizen is niet nodig, want de natuur in Nederland is ongelooflijk mooi. Veel van ons hebben dit de afgelopen twee jaar ons eigen land (her)ontdekt. Op zoek naar nieuwe plekken. Weg van de drukte. Tiengemeten, een klein eiland gelegen niet ver van de Randstad is de ultieme plek voor natuurliefhebbers, rustzoekers en kampeerders. In deze blog lees je alles over een dag of weekend op het eiland Tiengemeten. We gaan op avontuur in eigen land.

Tiengemeten Herberg

Een groene oase

Zodra je van de pont stapt ben je in een andere wereld. Het eiland Tiengemeten is een groene oase. Een eiland vol groen, wilde bloemen, Schotse Hooglanders en oude boerderijen gelegen midden in de Haringvliet. Vooral in de lente en zomer groeit en bloeit er van alles.

Een ‘onontdekt’ stukje Nederland

Tiengemeten is het kleinste bewoonde eiland van Nederland. Eigenlijk voelt het een echter beetje als een onbewoond eiland. Er is erg veel ruimte. Natuurlijk zijn er meer mensen die samen met jou de pont nemen naar het eiland, maar het is er echt rustig. Zelfs middenin de zomer op een echte zomerse dag. Het eiland geeft echt een vakantiegevoel. Het is leuk om een ‘onontdekt’ stukje Nederland te bezoeken. Veel Nederlanders hebben zelfs nog nooit van Tiengemeten gehoord! Ik eerder ook niet, maar gelukkig bracht mijn moeder mij hiervan op de hoogte 😉

Op eiland Tiengemeten vind je vele soorten natuur. De natuur krijgt hier de ruimte. Van moerassige rietlanden vol met vogels tot weilanden met grazende Schotse Hooglanders en van uitgestrekte akkers tot weides vol wilde bloemen. Tiengemeten is verdeeld in drie soorten gebieden: Weemoed, Weelde en Wildernis. Weemoed, het oudste gedeelte van het eiland is gelegen in het oosten. Je waant je hier op het vroegere platteland met de vele akkers en oude boerderijen. Je komt hier ook veel paarden tegen. Bij Weelde, het centrum van het eiland vind je watermoerassen met vele soorten vogels. Het gebied Wildernis is het meest ruige gedeelte van het eiland en dit vind je in het westen.

Tiengemeten Schotse Hooglanders

De leukste dingen om te doen op Tiengemeten

Wandelen

Wandelen. Dat is wat je het meeste zal doen op Tiengemeten. De natuur is er prachtig en je voelt je echt in the middle of nowhere. Het is er ontzettend weids en je kunt er dan ook ver kijken. Er zijn verschillende wandelingen die je kunt maken. Extra leuk: op Tiengemeten mag je van de paden af! Je kunt dus lekker de wildernis in.

Er zijn verschillende wandelroutes op het eiland. Bij het Bezoekerscentrum kun je een kaart halen en daarop vind je de verschillende routes. Hieronder licht ik een aantal leuke routes uit.

Wildernisroute | 10 km

Je start de route bij het Bezoekerscentrum. Het is een afwisselende wandeling. Je struint hier door metershoog riet (De Blanke Slikken), afgewisseld met wandelen over dijken wat zorgt voor weidse uitzichten. Aan het eind van de route kom je bij uitzichtpunt De Rietheuvel, een mooie plek om even te lunchen (zelf meenemen, want er is hier niks 😉 ).

Let op: honden mogen niet mee op deze route, want je wandelt door een rustgebied voor vogels.

Route Vliedberg | 1,2 km
Je start de route bij het Bezoekerscentrum en vervolgt de route over de Dwarsdijk. Dit is een straatje met oude boerderijen. Leuk om te zien. Je vervolgt de route en je ziet vanzelf een uitgestrekt landschap om je heen. Je kunt hier ook Schotse Hooglanders spotten. Uiteindelijk eindig je de route bij De Vliegberg, wat eigenlijk meer een heuvel is. Máár met een heel mooi uitzicht! Zie de foto hierboven.

Wintertalingroute | 6,5 km
Een route die zowel door de gebieden Weelde als Weelmoed gaat. Je wandelt door een vogelrijk gebied en ook Schotse Hooglanders kun je tegenkomen. Je komt op deze route ook langs de Herberg. Leuke stop voor een lunch of drankjes in de middag 🙂

Natuurlijk kun je nadat je een route hebt gelopen vanaf daar ook een nieuwe route gaan lopen. Bij het Bezoekerscentrum kun je ook een fiets of tandem huren (alleen geopend in het weekend)! Je kunt ook je eigen fiets meenemen – die mag gratis mee op de pont.

Zwemmen

Is het lekker weer? Vergeet je zwemkleding niet! Als je gaat lunchen of blijft overnachten (doen!) bij Camping | Herberg Tiengemeten dan kun je gelijk even een duik nemen in het kleine haventje vlak naast de Herberg. Naast een duik kun je er ook lekker rustig zitten. Het gaf me zo’n heerlijk vakantiegevoel daar! Geen zin om te zwemmen of te koud? Achter de Herberg langs loopt een pad langs de Haringvliet – leuke wandelroute!

De zon in de Haringvliet zien zakken

Je bent op een eiland en dus kun je op veel plekken de zon in het water zien zakken. Een avondwandeling is dan ook zeker een aanrader. De ultieme manier om de rust van Tiengemeten te ervaren. Alle dagjesmensen zijn met de pont naar huis en dus heb je het eiland voor jezelf. Samen met de paarden en Schotse Hooglanders die in de verte grazen. Tip: Op de dijk achter Herberg Tiengemeten heb je een mooi uitzicht over de Haringvliet. Vergeet je niet in te spuiten met anti-muggenspray want je wordt lekgeprikt 😉

Relaxen

Tiengemeten is natuurlijk ook de ultieme plek om te relaxen. Na het wandelen plof je ergens op een bankje, terras of ga je gewoon lekker in het gras liggen. Lekker een boekje lezen voor je tent. Ultieme ontspanning. Het is er zo heerlijk rustig. Je hoort vrijwel niets. Neem zelf wat drankjes mee. Genieten!

Sterren kijken

Op een heldere avond is Tiengemeten een mooie plek om sterren te kijken. Er is weinig lichtvervuiling en het is er dus erg donker.
Geniet van de duisternis en een magische sterrenhemel!

Schotse Hooglanders eiland

Een eiland vol groen, wilde bloemen, Schotse Hooglanders en oude boerderijen gelegen midden in de Haringvliet.

Eten en drinken

Restaurant | Herberg Tiengemeten
Een restaurant-café op een mooie plek in het oosten van het eiland waar je fijn kunt lunchen en dineren. Het restaurant heeft een groot terras waar je bij mooi weer heerlijk in de zon kunt zitten. Het eten op de kaart is vrij simpel, maar prima! Ze hebben ook vegetarische opties 🙂 Als je wilt dineren moet je even van tevoren reserveren. Naast dat dit natuurlijk een fijne plek is als je hier logeert (in de Herberg of op de camping!) is het ook een goede tussenstop tijdens je wandeling!

Herbergtiengemeten.nl/restaurant
Tiengemeten 1 | Tiengemeten

Gasterij De Gezusters

Een leuke en gezellige plek in een mooi pand (de oudste boerderij van Tiengemeten!). Bij Gasterij De Gezusters kun je terecht voor een lekkere kop koffie, een stuk taart of een lunch. De Gasterij ligt vlakbij de haven, Speelnatuur (van OERRR) en het bezoekerscentrum (zo’n 250 meter) en is dus een een fijne spot aan het begin of eind van de je wandeling. Je kunt er zowel binnen plaatsnemen als op het terras aan de voor- en achterkant.

Degezustersonline.nl

Tiengemeten 19 | Tiengemeten

Overnachten op Tiengemeten

Natuurlijk kun je Tiengemeten voor een dagje bezoeken. Met de pont kun je makkelijk heen en weer varen. Maar ik verzeker je, als je eenmaal aan de overkant bent wil je gewoon lekker blijven hangen! Als de zon schijnt is alles leuker en dit geldt ook voor Tiengemeten. Alles is net even wat mooier en je kunt heerlijk genieten van het buitenleven. Ik raad je dan ook aan – als je gaat overnachten – om Tiengemeten in de lente of zomer te bezoeken. Als echte avonturier en natuurliefhebber ga je natuurlijk kamperen 😉 maar hieronder vind je, naast de camping, nog een aantal andere adressen om te overnachten:

Camping | Herberg Tiengemeten

Je vindt Camping & Herberg Tiengemeten helemaal op de Oostpunt, het oudste deel van het eiland. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Haringvliet. De camping is op 3 km gelegen van de haven en het Bezoekerscentrum. Dit kun je lopen, maar met bagage is dit niet aan te raden (ik spreek uit ervaring :)). Er is een herbergtaxi, maar deze rijdt op bepaalde tijden. Even van tevoren checken dus!

Camping

Tarief

Handige informatie

Tent € 7,- (groot en klein) | Volwassenen € 9,-

Reserveren is noodzakelijk, vooral in de weekenden. Je mag alleen met een tent kamperen, want auto’s mogen het eiland niet op. Je kunt als kampeerder gebruik maken van het sanitair in het toiletgebouw naast het restaurant. Er is geen stroom beschikbaar bij de kampeerplekken, maar je kunt je telefoon opladen in het restaurant of het toiletgebouw. Broodjes zijn te bestellen voor de volgende ochtend. Je kunt lunchen of dineren in het restaurant, zie meer info hierboven onder het kopje eten en drinken.

De camping is geopend van 1 april tot 1 november.

Herberg

Tarief

Handige informatie

Kamer vanaf 93 euro voor twee personen

Ontbijt is beschikbaar voor hotelgasten.

Verder informatie heb ik niet over de Herberg aangezien ik hier zelf niet heb verbleven. Meer informatie kun je vinden op onderstaande website.

Herbergtiengemeten.nl/camping
Tiengemeten 1 | Tiengemeten

Let op: op de camping en herberg zijn geen honden toegestaan.

Vakantiewoningen

Op de website Buitenlevenvakanties.nl vind je verschillende vakantiehuizen op Tiengemeten.

Hoe kom je er?

Niet ver van de drukke Randstad, gelegen midden in het Haringvliet vind je het rustige eiland Tiengemeten. Vanaf het gehucht Nieuwendijk (gemeente Hoeksche Waard, Zuid-Holland) vertrekt een pont die je in 10 minuten naar de overkant brengt. De pont vaart 8x op een dag. Reserveer van tevoren je kaartje voor de pont. Het pontkaartje is een retourticket en kost € 4,00 voor leden van Natuurmonumenten en € 6,00 voor niet-leden.

Het is het handigste om met de auto te reizen naar Nieuwendijk. Er schijnt een (door vrijwilligers gereden) buurtbus te rijden vanaf Zuid-Beijerland direct naar de pont, maar in de Corona-periode reed deze lijn niet.

Ik hoop dat ik je met deze gids enthousiast heb gemaakt voor een dag of weekend Tiengemeten. Mocht je vragen hebben dan beantwoord ik ze graag. Stel ze in de comments hieronder.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *