Cuba – een onvergetelijke reis terug in de tijd
Cuba – een onvergetelijke reis terug in de tijd

Cuba – een onvergetelijke reis terug in de tijd

Met een ontzettend blij en gelukkig gevoel kijk ik naar mijn foto’s. Ik ben net een week thuis van een bijzondere en fantastische reis. Cuba is een prachtig (ei)land en ik ben echt een beetje verliefd geworden. Op de salsa, op de Spaanse taal, de schattige plaatsjes, de muziek – zelfs de reggaeton vind ik leuk, op de leuke mensen, de oude Amerikaanse auto’s, het heerlijke weer, de mooie natuur en het backpacken zelf. Wat was het fijn om weer lekker te reizen met m’n backpack. Het was tijd voor weer wat avontuur.

Het klinkt heel cliché, maar ik zeg het toch: vrij als een vogel voel ik me op reis. Op reis kun je geheel jezelf zijn. Doen wat je zelf wil. Fijne dingen doen. Leuke mensen ontmoeten. En ook de zon doet je goed. Mijn haar wordt lekker blond en mijn huid lekker bruin.

IMG_1881

Mijn eerste fijne herinnering begint wanneer ik de trap oploop in onze Casa in Havana. Twintig uur hebben we gereisd om hier te komen. Maar wat een adrenaline gaat er door me heen. We zijn in CUBA!! Wat is dit fantastisch. Een droom die uitkomt. En echt: het voelt als een film wanneer we de casa betreden. Het is precies zoals ik me had voorgesteld. Een prachtig koloniaal pand. Hoge plafonds met poorten als in een paleis. Een groene papegaai zit in een kooitje op de binnenplaats. In de woonkamer staan hoge kasten met oude boeken van Jose Marti en Victor Hugo, oude prullaria en houten schommelstoelen. Heel Cubaans.

Oude Amerikaanse auto’s rijden door de straten. Rood, blauw, geel, groen. Alle kleuren van de regenboog rijden je voorbij. M’n camera zit vast aan m’n hand. Elke auto en elke straat is wel een foto waard. Cuba heeft zoiets eigens. De sfeer is fijn. De mensen zijn lief en heel enthousiast. Nieuwsgierig. Ze vragen je alles. Willen met je uit. Met je dansen. Je e-mailadres. Lekker ouderwets en zó spontaan. Ik hou er echt van. Iedereen is relaxed, heeft tijd en is geduldig. Ze willen je graag helpen. Met de salsa of met de Spaanse taal. Of een taxi haha.

We verlaten Havana…

Met de bus en taxi reizen we vanuit Havana naar het westen. We vinden onze rust in Las Terrazas. Een oase van groen, en maar anderhalf uur van Havana. De volgende dag reizen we door naar Viñales en bevinden ons in een compleet andere wereld. Een schattig plaatsje gelegen in een vallei met rondom allemaal tabaksplantages. Te paard verkennen wij de vallei. Het lijkt wel of ik in het Wilde Westen ben beland. Om mij heen rijden cowboys. Ze wijzen ons de weg en helpen ons waar we kunnen. Het schilderachtige groene landschap wordt her en der afgewisseld met een boerderij.
Viñales is ook de plaats waar we onze eerste salsalessen krijgen van de locals. Gewoon op de dansvloer. Frank leert me relaxed te bewegen en vertelt me niet naar mijn voeten te kijken, maar omhoog. Het voetenwerk maakt niet uit. Als je de muziek maar voelt toch? Uren staan we op de dansvloer. Na de salsa gaat de avond verder met reggaeton. Cubanen zijn er gek op. We genieten van het dorp en de omgeving. Wanneer we moe zijn rusten we uit op de veranda bij Juan en Lydia, onze lieve eigenaren van de Casa waar wij verblijven. De liefste casa-eigenaren van heel Cuba!

Een flinke rit met een taxi vanuit het westen naar centraal Cuba brengt ons in Playa Larga. We maken hier een tussenstop omdat we graag het National Park Ciénaga de Zapata willen bezoeken. Een prachtig natuurgebied bekend om de vele bijzondere vogels die hier wonen. We zien de meest roze flamingo’s voor onze neus en gaan samen met onze ranger vogels spotten in de vroege ochtend, wanneer de natuur ontwaakt. Een nieuwe dag begint en vele vogels gaan op zoek naar eten en zingen in de boom. Met onze jeep, verrekijker en camera’s om onze nek voelen we ons echte vogelspotters.

DSC07870

Na deze safari zijn we klaar voor weer wat sightseeing. Cienfuegos is de volgende stop. Een geheel andere sfeer weer dan Havana en Viñales. Een boulevard met winkels, een aantal mooie pleinen en een zeer fotogeniek museum (een prachtig koloniaal pand) dat bijna geheel leeg staat, maar fantastisch is voor een fotoshoot. Cienfuegos is fijn om even bij te komen. Alles even laten bezinken, wat je allemaal al hebt meegemaakt. We sluiten onze dag af bij Teatro Tomás Terry met een goede liveband en natuurlijk SALSA en mojito’s!

Trinidad. Eén van de mooiste stadjes in Cuba. Met recht bekroond tot UNESCO werelderfgoed. Je waant je terug in de tijd met de paard en wagens die door de straten rijden. De straten van kinderkopjes en de huizen elk in een andere pastelkleur maken het schilderachtig. We struinen door de straatjes en voelen ons thuis. We zoeken de kleine straatjes op en zien het echte Cubaanse leven voorbij komen. Ik zie drie kinderen hun best doen om hun vlieger in de lucht te houden, anderen wassen hun auto en weer een ander zingt met passie voor ons zijn favoriete lied en begeleid zichzelf op gitaar. Trinidad is genieten. We eten heerlijk en genieten van de lange avonden. We kijken naar de shows die worden gegeven op de trappen bij Casa de la Música. Verschillende soorten dansen komen voorbij, van Afro-Cubaans tot salsa tot echt show.
Nadat de show voorbij is, dansen we zelf met de Cubanen en genieten van Mojito’s. Verderop een heuvel bevindt zich een club in een grot. Heel bijzonder en echt gaaf. We dansen tot in de vroege uurtjes. Wat is het fijn dat elke man hier kan dansen. En dat ook wil. We zijn niet van de dansvloer af te slaan. Trinidad is fijn. Iets om naar terug te gaan. Ooit.

Trinidad Cuba

Na wat regen in Trinidad is het tijd om de zon weer op te zoeken. We gaan even uitrusten op wat leuke eilandjes. Cayo Guillermo is echt een paradijs. Genieten van een kokosnoot in de zon. Meer heb je niet nodig toch?

Santa Clara. Dan denk ik aan: Uitgaan en dansen. Maar eerst even wat geschiedenis. Dus eerst bezoeken we het monument van Che Chevara. Santa Clara is de derde grootste stad van Cuba. Toch is het centrum klein. Je kunt eigenlijk alles lopen. We lopen tot we pijn in onze voeten hebben. Het is snikheet en dus willen we uitrusten op een terras, maar niemand laat ons met rust (haha!). Iedereen komt bij ons zitten en wil met ons praten, dansen of uit. We hebben de grootste lol en verbazen ons iedere keer weer. We eten heerlijk Cubaans en dansen al dit eten er de volgende avond weer af in een lokale club. Salsa, ik ga het zo missen.

De reis is bijna weer ten einde wanneer we de bus terugnemen naar Havana. Ongelooflijk hoe snel de tijd kan gaan. Ik wil nog helemaal niet naar huis! Cuba heeft mijn hart gestolen. We genieten nog ontzettend de laatste dagen. We gaan op jacht naar souvenirs, maken een foto van bijna elke Amerikaanse auto, genieten van hippe tentjes in Havana Vieja en kletsen met héél veel locals.

Na weer twee nachtjes slapen is het dan toch echt tijd om naar het vliegveld te gaan. We worden opgehaald in een prachtige auto. Een hele fijne afsluiter van zo’n fantastische reis. Na nog geen vijf minuten in de auto vragen we de chauffeur te stoppen. Nog even twee linnen tasjes kopen bij dat o-zo-leuke cafeetje dat wij hebben ontdekt op steenworp afstand van onze prachtige casa. Een linnen tasje met de naam van het café.
Gewoon leuk als herinnering toch?

Havana Cuba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *