Zo bereid je je voor op een reis naar Cuba 
Zo bereid je je voor op een reis naar Cuba 

Zo bereid je je voor op een reis naar Cuba 

Cuba. Over twee weken komt een droom uit. Heel hoog bovenaan staat dit op mijn lijstje van bestemmingen. En bijna is het zover. De voorpret is al begonnen! De grote dingen heb ik geregeld en ik heb me geprobeerd goed in te lezen over het land. Vandaag heb ik al wat dingetjes bij elkaar gezocht bij mijn ouders thuis. Ook hebben Laura en ik onze eerste overnachting in Cuba gereserveerd. We komen in de nacht aan, dus leek dit ons wel verstandig! Ga je binnenkort ook naar Cuba of staat het ook hoog op je lijstje? Ik geef je een aantal goede tips om je voor te bereiden op je reis naar Cuba.

Vliegticket

Cool! Je hebt besloten dat je volgende reis naar Cuba gaat. Je gaat op zoek naar het beste ticket. Onder ‘beste’ versta ik: betaalbaar, maar ook haalbaar en prettig reizen. Er worden soms tickets aangeboden voor een goede prijs, maar vervolgens doe je over de reis twee keer zo lang of moet je drie keer overstappen. Ik ben een backpacker, maar ik betaal liever toch wat meer zodat ik niet 30 uur in een vliegtuig zit. Kijk dus ook goed naar de tijd die je erover doet om op je bestemming te komen, voordat je teveel focust op alleen maar een goede prijs.

Daarnaast let ik op de vliegtuigmaatschappij. Ik vlieg niet zomaar met iedere random maatschappij. Check altijd online hoe de maatschappij bekend staat en of de maatschappij niet op de zwarte lijst staat! Vooral met binnenlandse vluchten in bijvoorbeeld Azië of Midden- en Zuid-Amerika moet je hiervoor opletten.

Voor Cuba heb ik besloten om met KLM te vliegen. Een rechtstreekse vlucht was wel erg duur, dus we stappen 1x over. Ik heb gekeken naar de reistijd: niet langer dan 17 uur was onze regel. De heenreis vliegen we van Amsterdam via Panama naar Havana. Op de terugreis vliegen we van Havana via Parijs naar Amsterdam.

Goede websites om te boeken:
www.wtc.nl
www.skyscanner.nl
www.vliegtickets.nl
www.cheaptickets.nl

Op al deze sites kun je verschillende maatschappijen vergelijken. Wanneer je flexibel bent met de aankomst of vertrekdagen dan kun je ook zoeken op een gehele maand om te kijken wanneer je het goedkoopste weg kunt. Als je een geschikte vlucht hebt gevonden, kijk dan ook altijd op de website van de maatschappij zodat je de prijzen nogmaals kunt vergelijken!

Bedenken wat je wil

Bedenk waar je heen wil. Dit klinkt gek, maar aangezien je zoals de meesten maar een aantal weken hebt zul je toch moeten kiezen wat je allemaal gaat doen en waar je allemaal heen gaat. Bedenk hoe je wilt gaan reizen. Blijf je op één plek en ga je vanuit daar Cuba verkennen? Ga je rondreizen? En hoe dan? Per bus of per auto? Wat moet je allemaal nog regelen? Wat moet je allemaal kopen? Het is fijn om alles voor jezelf op een rijtje te zetten.

Open gewoon een Word document en schrijf al je wensen op. Kijk vervolgens of je dit kunt doen in de weken dat je naar Cuba gaat. Wees realistisch. Bedenk ook dat je wellicht ook af en toe wilt ontspannen in plaats van dat je hopt van de ene stad naar de andere stad. Stem dit ook overeen met je reispartner: zo weet je beide wat jullie graag willen doen en zien.

Dit zijn allemaal dingen waar je over na moet denken voordat je gaat! Neem hier de tijd voor zodat je in Cuba niet voor verrassingen komt te staan. Lees je goed in. In Cuba heb je bijna nergens internet. Alleen in de resorts heb je dit beschikbaar.

Laura en ik hebben ons goed ingelezen. We hebben ontzettend veel informatie opgezocht op internet. Ga op zoek naar blogs van mensen die er al zijn geweest. Vaak is dit hele waardevolle informatie. Het is fijn om ervaringen te lezen, maar het is ook goed om meer te weten te komen over het land zelf. Daarnaast gaat het er niet alleen om wat je wil doen in het land. Denk ook na over vervoer.

Wij willen graag backpacken. Het land goed leren kennen, de cultuur, de mensen, veel foto’s maken onderweg, dingen bekijken, maar ook zeker relaxen. Met de auto leek ons in eerste instantie een heel goed idee. Dit valt alleen een stuk duurder uit dan wanneer je met de bus gaat. Daarnaast willen we gewoon ook wel een beetje relaxed reizen, dus lekker in een bus zitten in plaats van zelf te moeten rijden is ook wel fijn!

Visum – toeristenkaart

Voor Cuba is een geldig paspoort nodig dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is en een visum. Het visum wordt verstrekt in de vorm van een toeristenkaart. Het visum is geldig voor een enkele toegang tot Cuba (je kunt dus maar één keer het land in en uit. Je kunt met dit visum 30 dagen verblijven. Het visum kun je eventueel verlengen in Cuba zelf.

De toeristenkaart kun je op verschillende manieren krijgen. Allereerst hangt het er vanaf wat voor reis je gaat maken. Heb je een vlucht inclusief verblijf geboekt bij een reisorganisatie? Dan kun je meestal via deze organisatie een visum regelen of het zit bij de boeking inbegrepen. Ga je net zoals ik heb gedaan backpacken? Dan boek je natuurlijk alleen een vlucht. Je moet je visum zelf regelen.

Consulaat in Rotterdam

De goedkoopste manier is een visum regelen bij het consulaat in Rotterdam. Je kunt hier zonder afspraak heen. Bel wel even van tevoren: het consulaat kan zomaar dicht zijn die dag! Buiten dit is het consulaat normaal geopend van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 13:00 uur

Het consulaat bevindt zich op de zevende verdieping van het Handelsgebouw in Rotterdam aan de Conradkade. Het enige wat je mee hoeft te nemen is een geldig paspoort. Ter plekke kun je een visum formulier invullen. Het visum (toeristenkaart) kost 22 euro. Wanneer je dit regelt bij het consulaat betaal je alleen deze 22 euro, geen administratiekosten dus!

Note: je kunt alleen betalen in cash!
Note 2: bij navraag blijkt dat je bij de ambassade in Den Haag geen toeristen visum kunt regelen! Ga dus naar Rotterdam.

Meer informatie over de toeristenkaart of andere soorten visa: http://www.cubadiplomatica.cu/holanda/EN/ConsularServices.aspx

Andere instanties

Je kunt het visum ook via andere instanties regelen (o.a. verschillende visum websites en de ANWB), alleen zul je altijd duurder uit zijn! Je betaalt hoge administratiekosten. Dit kan wel oplopen tot de 50 euro. Je bent dus altijd nog goedkoper uit als je naar Rotterdam reist.
Heb je echt geen mogelijkheid om je visum zelf op te halen? Je kunt altijd even bellen naar het consulaat in Rotterdam. Je geeft je e-mail door en ze sturen je het formulier op. Wanneer je dit formulier hebt ingevuld kunnen zij het visum naar je opsturen.

Note: Je kunt de formulieren ook online vinden op hun website: www.cubadiplomatica.cu/holanda

Adres
Cuban Consulate General in Rotterdam
Conradstraat 18
3013 AP Rotterdam
Telefoonnummer
(+31) 10 206 7333

Op reis
On the road

Vaccinaties

Check altijd of je nog vaccinaties nodig hebt. Voor Cuba zijn vaccinaties niet verplicht. Toch zijn er een aantal inentingen die worden aanbevolen. Ongeacht je verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Cuba aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A. Je kunt dus maar beter zorgen dat je hiertegen bent ingeënt! Wanneer je van plan bent drie maanden of langer te verblijven, denk er dan over om je in te enten tegen buiktyfus en rabiës (hondsdolheid.)

Gelukkig is er geen malaria in Cuba dus hier hoef je je geen zorgen over te maken. Wel is er dengue, dus zorg dat je je alsnog goed inspuit met muggenspray.

Camera

Op reis wil je natuurlijk de allermooiste foto’s maken. Zorg dan ook dat niets je in de weg staat: zeker niet je apparatuur. Check je lenzen en camera goed voordat je weggaat. Tip: voordat je op een (lange) reis gaat, laat altijd je camera ‘schoonmaken’. Je sensor is dan helemaal schoon voor vertrek. Zo zitten er geen vuiltjes, stofjes of vlekken op je sensor. En zorg dat je genoeg doekjes hebt om je lenzen schoon te maken. Tijdens het backpacken kom je vaak op plekken waar veel stof hangt. Je hebt natuurlijk geen zin in stof- en/of watervlekken op je foto’s.

Reisverzekeringen

Sinds 1 mei 2010 is het voor alle reizigers naar Cuba verplicht om een ziektekostenverzekering en/of reisverzekering te hebben die de medische kosten dekt. Zorg dat je altijd goed bent verzekerd wanneer je op reis gaat. Bel even met je zorgverzekering of je ook bent verzekerd voor reizen en wat hier dan bij inzit. Ben je niet verzekerd of niet voldoende, sluit dan een aparte reisverzekering af.

Annuleringsverzekeringen

Je kunt de annuleringsverzekering natuurlijk direct afsluiten wanneer je een ticket koopt: je bent er dan gelijk vanaf, hoef je daar niet meer over na te denken. Het kan alleen zo zijn dat een bepaald pakket ergens anders veel voordeliger wordt aangeboden. Je kunt altijd later (meestal wel binnen zeven dagen na de boeking) nog beslissen om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Geld

Bedenk van tevoren goed hoeveel geld je denkt te gaan uitgeven in Cuba. Het is namelijk niet mogelijk om te pinnen met je reguliere bankpas. Daarnaast is het niet mogelijk om te betalen met Dollars. Dit geldt ook voor credit cards die zijn gelieerd aan Amerikaanse banken (dus geen American Express, bijvoorbeeld). Er wordt daarom geadviseerd om voldoende Euro’s mee te nemen en deze om te wisselen naar CUC bij aankomst in Cuba.
in de grotere plaatsen zijn vaak wel automaten die credit cards accepteren. Echter schijnt het zo te zijn dat deze het vaak niet doen of dat er geen geld in zit. Men raadt aan om in ieder geval 2/3 van je geld contant mee te nemen.

Optioneel: Reservering voor eerste nacht

Als je gaat backpacken in Cuba wil je natuurlijk lekker met de flow gaan en niets van tevoren boeken. Zo gaan wij het ook doen. Ik raad je alleen wel aan om de eerste nacht(en) iets te reserveren. In Cuba is nergens internet en dus kun je niet even op je smartphone wat opzoeken. Wij hebben besloten om de eerste nacht te boeken, aangezien wij in de nacht pas aankomen. De rest zullen wij gewoon op de bonnefooi doen. Lekker avontuurlijk toch 🙂

Cuba voorbereiding

Reisboeken – taalgidsen

Een reisgids of boek is natuurlijk altijd fijn om bij je te hebben. Ik vind het echt een must wanneer ik op reis ben. Ik wil graag meer weten over de omgeving, de bezienswaardigheden, de cultuur en gewoon achtergrondinformatie en tips kunnen opzoeken. Natuurlijk kun je je voorbereiden door blogs te lezen op internet (sowieso een aanrader!), maar tijdens de reis is een boek ook gewoon fijn. Je hebt alles bij de hand.

Ik raad zelf altijd de Lonely Planet aan. Ze zijn heel compleet, handige kaarten, overzichtelijk en alle highlights zijn duidelijk uitgelicht. Wanneer je liever leest in het Nederlands dan is Capitool ook heel fijn of de reisboeken van National Geographic.

Een taalgids is niet altijd nodig, maar soms wel handig. Het ligt gewoon aan het land waar je heen gaat. Spreken de mensen er een beetje Engels? Ga je naar Azië: het kan leuk zijn, maar het is niet bepaald nodig. Met Engels kom je heel ver in deze landen.
Cuba daarentegen; veel mensen spreken alleen maar Spaans. Ik heb jaren geleden drie jaar Spaans gehad, maar veel is weggezakt helaas. Ik zal vast erg blij zijn met een boekje waarop ik kan terugvallen. Zeker in noodgevallen lijkt me dit handig.

Aanwijswoordenboek

Voor deze reis heb ik ook een aanwijswoordenboekje gekocht. Het boekje dat ik heb gekocht is van Van Dale.Het is een boekje met ontzettend veel plaatjes gerangschikt op onderwerp. Onderwerpen als overnachten, eten, drinken en andere handige plaatjes staan erin Tijdens mijn reis in Azië ben ik wel eens vaker reizigers tegengekomen die ook zo’n boekje hadden. Het is ontzettend handig wanneer je de taal niet spreekt en wanneer het je niet lukt om iets duidelijk te maken aan een local. Je kunt het woord wat je bedoelt dan opzoeken in het boekje. Heel handig om bij je te hebben denk ik!

Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaande tips. Ik wens je veel plezier op je reis door Cuba. Meer reisverhalen en tips voor Cuba kun je vinden in de volgende blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *